Jak upéct beránka

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct beránka

    Jak upéct beránka?

    Velikonoční klasika v podobě beránka v období svátků jara nechybí snad v žádné domácnosti. Proč? Jednoduše proto, že je beránek symbolem Velikonoc. Každý rok ale pečeme beránka v jiném období, neboť Velikonoce jsou svátky pohyblivé.

    Důležitým počinem, ještě před samotnou přípravou těsta, je mít nachystanou formu na beránka. Jedná se o speciální formu, jednodílnou či dvoudílnou, ve tvaru ležícího beránka (nejčastěji).

    Hotový beránek se lehce cukruje moučkovým cukrem, nechá se jen tak, nebo ho lze polít čokoládovou polevou. Do místa pro oči zapichujeme hřebíčky, lentilky či mandle. Zkrátka každému jak se líbí a jak chutná. Nesmíme zapomenout na mašličku uvázanou kolem krku.

    Návod, jak upéct beránka 2x jinak, najdeme v následujícím boxíku.

  2. Jak upéct velikonočního beránka?

    Postup bývá u každého beránka v podstatě stejný, liší se použitím ingrediencí. Je třeba také myslet na to, jak velikou formu na beránka použijeme a případně upravit množství surovin. Formu na beránka plníme cirka 1 – 2 cm pod okraj, neboť těsto při pečení lehce vyběhne.

    Do těsta lze přidat rozinky, různé druhy ořechů nebo kakao.

    Než začneme dělat těsto na velikonočního beránka, zapneme troubu cirka na 180 °C. Je totiž nutné, aby byla předem dokonale vyhřátá. Po vložení formy s těstem teplotu snížíme na 160 °C.

    Beránek z třeného těsta

    Jestliže se třené těsto dobře udělá, není potřeba používat kypřící prášek. Nutností tak je kvalitně utřít tuk s cukrem (cirka s polovinou uvedeného množství cukru, zbytek příjde do sněhu), minimálně 10 minut v robotu.

    Do vzniklé pěny se postupně zašlehají jeden po druhém žloutky. Dále se přidává na střídačku mouka s mlékem pokojové teploty a nakonec se přidá ušlehaný sníh z bílků se špetkou soli, do kterého jsme přidali zbytek cukru. Bonusem je, že bude beránek z třeného těsta chutnat lépe až druhý den.

    Ingredience

    • zhruba 300 g polohrubé mouky
    • 250 g krupicového cukru
    • 4 vejce
    • asi 160 g změklého másla
    • asi 100 – 125 ml mléka (podle potřeby)
    • špetku soli

    Beránek ze šlehačkového těsta

    Beránek ze šlehačkového těsta je v podstatě stejný, jako z těsta piškotového. Šlehačka, která se do těsta přidává, ale zajistí výslednému beránkovi pěkně vláčnou strukturu (nebude tak “suchý“).

    Cukr s vejci utřeme do pěny, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, vanilkový cukr i trochu citrónové kůry a jemně zamícháme. Na závěr do těsta přimícháme smetanu ke šlehání. Je-li těsto příliš husté, můžeme přidat ještě trochu smetany nebo mléka.

    Ingredience

    • 300 g polohrubé mouky
    • 200 g krupicového cukru
    • 3 – 4 vejce (dle velikosti)
    • 1 kypřící prášek do pečiva
    • citrónovou kůru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 smetanu ke šlehání
  3. Jak dlouho péct beránka?

    Podle druhu použité formy. Zpravidla se doba pečení pohybuje od 40 do 60 minut. Nejjistějším ukazatelem správného upečení bude test se špejlí. Do středu těsta opatrně píchneme špejli, pokud se na ni těsto nelepí, máme upečeno.

  4. Jak nejlépe vyklopit beránka?

    Základem tohoto kroku je správná práce s formou ještě před nalitím těsta a šoupnutím do trouby. Musí se pořádně, ale opravdu pořádně vymazat tukem (ovšem ne vylít olejem). Hlavně v těch problémových částech jako jsou ouška či čumáček.

    Každý vysypává něčím jiným, zaručeně ale bude fungovat strouhanka, strouhaný kokos nebo hrubá mouka. Po upečení a vyndání z trouby je třeba dát beránkovi krátký oddych.

    Ke snadnému vyklopení pomůže i zabalení právě vytažené formy do vlhké utěrky. Teprve poté je lepší beránka z formy opatrně vyklopit na tác nebo talíř, ale opět nechat chvíli odpočívat na zádech. Až vychladne, je to ten správný čas položit beránka do správné polohy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás