Jak upéct makronky
-
Recept na makronky
Jak to bývá u mnoha receptů, i makronky se dají udělat v několika verzích. Výhodou tohoto sladkého dezertu je, že je bezlepkový. Vybrali jsme pro vás recept, který stojí za vyzkoušení.
Než se pustíte do pečení, připravte si:
- 120 g jemné mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 90 g bílků
- 50 g cukru krystal
- špetku soli
- potravinářské barvivo
Potravinářské barvivo samozřejmě použít nemusíte, ovšem barevnost dodává makronkám originalitu a dělá je tím, čím mají být. Barvivo zvolte podle příchutě krému. Můžete barvit i přírodními šťávami či marmeládou.
Tip: vaječné bílky nechte přes noc odležet v pokojové teplotě. Sníh z nich půjde lépe ušlehat a navíc bude tužší.
Do mísy dejte moučkový cukr a mandlovou mouku. Doporučuje se směs ještě rozmixovat a prosít. Směs by měla být co nejjemnější.
Do bílků přidejte špetku soli a pomalu začněte šlehat. Celý proces šlehání by měl být na nízkou rychlost, aby bílky vytvořily stabilní sníh.
Jakmile bílky začnou bublat, přidávejte cukr krystal a šlehejte, dokud se nevytvoří lesklý sníh.
Přidejte potravinářské barvivo. Do připraveného a barevného vaječného sněhu přidejte mandlovou mouku s moučkovým cukrem.
-
Jak péct makronky
Na plech dejte pečící papír a směs vložte do zdobícího sáčku. Dělejte stejně velká kolečka. Kolečka průměrně 2 cm velká. Klidně použijte makrónkovou šablonu, kdy ji vložíte pod pečící papír.
Když jsou kolečka hotová na celém plechu, jemně celým plechem bouchněte o kuchyňskou linku. Tak se zbavíte přebytečného vzduchu v těstě.
Takto připravený plech nechte na stole a čekejte, než povrch makronek zaschne. Doba schnutí se liší podle prostředí. Většinou nebývá delší, než 35 minut. Pokud by bylo těstíčko příliš suché, hrozí popraskání během pečení.
Troubu nechte nahřát na 150 stupňů a makronky v ní pečte asi 10 minut. Obecně platí, že makronky by se měly péct na nízkou teplotu. Někde se uvádí, že v horkovzdušné troubě stačí teplota 135 stupňů.
-
Jak udělat náplň do makronek
Náplní do makronek je mnoho druhů a příchutí. Zkuste například následující 2 recepty:
Pistáciový krém
Smíchejte 125 g mascarpone s jednou lžící moučkového cukru a šlehejte. Zašlehejte 50 ml smetany ke šlehání. Přidejte jednu lžíci pistáciové pasty.
Jemný sektový krém
V míse vyšlehejte 250 g změklého másla se 100 g moučkového cukru. Potom zašlehejte 200 ml suchého sektu pokojové teploty.
Náplň dáme do zdobícího sáčku a naneseme na makronku. Přiklopíme další makronkou a máme hotovo. Manipulujte s makronkami opatrně. Jsou velmi křehké a mohli byste je rozmáčknout.
Makronky nechce v chladu odležet do druhého dne.
Zdá se Vám to složité? Zkuste upéct pusinky!
Zatím žádné komentáře