Jak upéct pizzu
-
Recept na pizza těsto bez kynutí
Jestliže nechcete čekat na vykynutí těsta, zkuste jogurtové těsto, které lze péct ihned.
Připravte si: 300 g polohrubé mouky, 150 g bílého jogurtu, prášek do pečiva, vejce, sůl
Mouku smíchejte s práškem do pečiva ve větší míse. Přidejte vejce, špetku soli a jogurt.
Na pomoučeném válu těsto zpracovávejte, dokud nebude pružné. Jestliže těsto lepí, přidejte trochu mouky. Takto připravené těsto vyválejte a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
-
Recept na kynuté pizza těsto
Pizza z kynutého těsta je velmi dobrá, ovšem její příprava zabere více času.
Na těsto budete potřebovat pouze hladkou mouku, sušené droždí, sůl, cukr a vodu.
Do hrnečku dejte 1 lžičku sušeného droždí, čtvrt lžičky cukru a 180 ml vlažné vody. Vše dobře smíchejte a nechte odležet asi pět minut, než se na vrchu začnou tvořit malé bublinky.
V míse smíchejte 230 g mouky s jednou lžičkou soli. Přidejte směs droždí. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přendejte na pomoučený vál a těsto hněťte ještě asi 5 minut.
Takto připravené těsto dejte do mísy, přikryjte útěrkou a nechte kynout na teplém místě 30 minut.
Poté těsto vyválejte. Množství postačí na dvě větší pizzy. Těsto dejte na plech s pečícím papírem.
-
Jak připravit a péct pizzu
Základem každé pizzy jsou rajčata. Rajčatový základ můžete koupit v obchodě nebo si ho udělat sami doma. Stačí smíchat rajčatový protlak se solí, olivovým olejem a kořením. Obvykle se přidává oregano, nebo bazalka.
Na rajčatový základ pak dejte suroviny, které máte rádi. Libovolně je kombinujte. Nebo se inspirujte klasikou.
- Pizza Margherita – mozarella, bazalka
- Pizza Hawaii – šunka, sýr, ananas
- Pizza Mexicana – kukuřice, paprika, cibule, čili, salám
- Pizza Quatro Formaggi – čtyři druhy sýrů (niva, mozarella, gorgonzola, parmezán)
Hotovou pizzu se všemi ingrediencemi dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte asi 20 minut.
Pizzu hlídejte. Délka pečení závisí na typu trouby a typu pečení. Hotová pizza má zlaté okraje.
-
Jak upéct bezlepkovou pizzu
I pro celiaky a alergiky na lepek existuje způsob, jak si vychutnat domácí pizzu.
Budete potřebovat: 150 g bezlepkové mouky (např. Nomix), vejce, 90 ml vody, 6 g čerstvého droždí, cukr a sůl
Ze všech ingrediencí vytvořte těsto, které nechte 10 minut odležet. Poté jen vyválejte a pokračujte přípravou jako u standardní pizzy.
Pečte 6 minut při teplotě 230 stupňů.
Nebo zkuste cuketovou pizzu!
-
Jak upéct cuketovou pizzu
Pizza je řazena mezi „junk food“, tedy nezdravé jídlo. Podívejte se na zajímavý recept na cuketovou pizzu, která je navíc bezlepková.
Na přípravu dietní pizzy potřebujete: 4 cukety, 1 vejce, hrnek parmezánu, česnek, sůl, pepř, oregano
Cukety nastrouhejte a posypte solí. Nechte chvíli odstát a poté vymačkejte veškerou tekutinu pomocí útěrky.
Vysušenou cuketu smíchejte se zbytkem surovin a na plechu vytvořte placky. Placky pečte na 200 stupňů 20 minut. Placky by měly hezky zezlátnout.
Po upečení potřete placky rajčatovým základem, přidejte mozarellu a bazalku. Dejte do trouby na pár minut, než se sýr rozteče.
Pizzu můžete vylepšit plátky krůtí šunky, cibulí, špenátem, nebo olivami.
Zatím žádné komentáře