Jak připravit kvásek
-
Jak připravit kvas
Pro poctivý domácí chléb je potřeba kvásek. Díky němu chléb vydrží i týden a je lehce stravitelný. Příprava kvásku trvá až pět dní!
Na kvásek budete potřebovat jen žitnou mouku a vodu. 100 g žitné mouky zalijte 100 ml vody pokojové teploty. Vše dobře promíchejte. Správná konzistence by měla být hustá a kašovitá.
Směs přikryjte fólií. Použít můžete i zavařovací sklenici – tu pak jen přiklopte víčkem. Mísu/ sklenici dejte na teplé místo a nechte stát do druhého dne.
Za 24 hodin přidejte do směsi 200 g mouky a 200 ml vody. Dobře promíchejte a opět nechte odstát na teplém místě.
Další den již uvidíte proces kvašení. Poznáte jej přítomností bublin.
Odeberte asi 70 g kvasu a přidejte 70 g mouky a 70 ml vody. Dobře promíchejte a hladký kvas nechte dalších 24 hodin ležet.
Hotový kvásek by měl vytvořit „čepici“. Pokud kvásek nevypoukl, opět odeberte 70 g, přidejte mouku a vodu dle předchozího bodu a nechte ho ještě jeden den odležet.
Poznámka: Proces kvašení (neboli fermentace) jde lépe s větším množstvím mouky. Proto se začíná ve velkém. Zbylý kvas můžete dát známým, nebo ho použít na přípravu lívanců. Jak upéct lívance?
-
Jak upéct chleba z kvásku
Pokud máte kvásek, můžete se pustit do přípravy chleba.
Jednu lžičku kvásku smíchejte se 150 g žitné mouky a 150 ml vody. Vytvořte hustou kaši. Směs přiklopte a nechte 12 hodin kvasit.
Kvas bude růst a bublat. Pokud roste, je vše v pořádku. Pokud klesá, je potřeba zadělat těsto.
Kvas dejte do mísy. Těsto můžete hníst ručně, nebo v robotu. Přidejte 600 g hladké mouky a 350 ml vody. Naposled přisypte 12 gramů soli.
Robotický hnětač nechte na nejnižší stupeň asi 5 minut. Poté spusťte vyšší stupeň na dvě minuty. Ručně bude zpracování těsta trvat déle a bude velmi náročné.
Hotové těsto nechte 30 minut odpočinout.
Po odpočinku je potřeba těsto přeložit. Těsto táhněte oběma rukama od sebe asi 25 cm a dávejte zpět k sobě. Takto překládejte asi minutu.
Poté musí těsto opět půl hodiny odpočívat.Lýkovou ošatku na pečení chleba vysypte směsí mouky a kukuřičného škrobu.
Těsto dejte na pomoučený vál a prsty dávejte kraje do vnitřku. Takto těsto zpracovávejte asi 5 minut. Poté ho vložte do ošatky.
Těsto posypte žitnou moukou, přikryjte a nechte kynout 90 minut.
Troubu předehřejte na 250 stupňů a plech, na kterém chcete chléb péct, nechte rozehřát. V troubě by měly být plechy 2. Jeden na pečení, druhý na zapařování.
První plech vyndejte z trouby a vyklopte na něj těsto z ošatky. Plech ihned vraťte zpět do trouby.
Vezměte si k ruce sklenici, napusťte do ní deci studené vody. Otevřete troubu a rychle vylijte vodu na druhý plech. Tím vznikne pára potřebná k upečení perfektního chleba.
Pečte 10 minut a pak troubu vyvětrejte. Teplotu trouby snižte na 180 stupňů a chléb pečte ještě 45 minut.
Chléb nechte 2 hodiny chladnout na mřížce.
Zkuste upéct také toustový chléb! Jak upéct toustový chléb?
-
Jak upéct chleba bez droždí
Pokud už z jakéhokoli důvodu hledáte recept na chléb bez droždí, zkuste tento originální a zároveň zdravý chléb. Na rozdíl od kváskového chleba vám nezabere moc času.
Na jeho přípravu budete potřebovat: 225 g celozrnné mouky podle chuti, 225 ml vody, lžíci olivového oleje, lžíci kypřícího prášku, půl lžičky soli a semínka či ořechy dle libosti
Suché ingredience smíchejte v míse a poté přidáme olej a vodu. Vypracujte těsto, které dejte do formy.
Chléb pečte 55 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů.
Zatím žádné komentáře