Jak upéct bůček
-
Jak upéct bůček
Bůček se peče tzv. na sucho, protože díky tuku pustí spoustu vlastní šťávy, kterou lze maso přelévat. Jakmile maso podlijete, nebo zakryjete poklicí, maso se začne dusit a nedocílíte zlatavé barvy a křupavé kůžičky. Maso lze podlít jen v případě, že se vypaří veškerá vlastní šťáva z masa a podléváme trochou horké vody bokem, nikoli přímo na maso.
Ingredience na 4 porce
- 1 kg vepřového bůčku bez kostí
- sůl
Maso vyndejte z lednice, nechte odstát na pokojovou teplotu, nařízněte horní vrstvu tuku, což usnadní vypékání sádla a maso i zářezy v kůži nasolte.
Maso vložte do trouby a prvních 30 minut pečte na 200 ºC, kdy se maso zatáhne a začne zlátnout. Stáhněte teplotu na 150 ºC, přelijte výpekem a pečte dalších 120 minut, aby maso změklo a tuk se vypekl. Výpekem přelévejte každých 20 minut.
Po upečení vyndejte maso z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela po mase a zvýšila celkovou šťavnatost. Nakrájejte a podávejte.
Zbylé maso můžete natrhat do sendvičů, doplnit zeleninou a využít jako rychlý oběd.
-
Pečený bůček podle Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich přetvořil pečený bůček v grilované kebaby s netradiční marinádou.
Ingredience na 4 porce
- 1 kg vepřového bůčku bez kostí a kůže
Na marinádu
- 250 ml sójové omáčky
- 120 ml limonády 7Up
- 250 ml kečupu
- šťáva ze dvou citronů
- 1 palice česneku
- 1 malá bílá cibule
- 5 lžic třtinového cukru
- mořská sůl
Smíchejte sójovou omáčku, limonádu, cukr, kečup, citronovou šťávu, osolte, přidejte prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a vše promíchejte s na proužky nakrájeným bůčkem. Zakryjte fólií a nechte 1 hodinu odpočívat v lednici.
30 minut před grilováním vyndejte maso z lednice, gril rozehřejte na střední žár, maso napíchejte na předem namočené špejle, grilujte dozlatova cca 10 až 12 minut a kebaby potírejte zbylou marinádou.
Hotové maso nechte 5 minut odstát a podávejte se zeleninou a pečivem.
-
Pečený bůček podle Kluci v akci
Kluci v akci vepřový bůček pro změnu naplnili klasickou nádivkou, která tučný pokrm odlehčí.
Ingredience na 4 porce
- 600 g vepřového bůčku bez kostí
- 1 velká cibule
- mletý pepř
- sůl
- voda na případné podlití
Na nádivku
- 3 plátky toastového chleba
- 100 ml 33% smetany
- 30 ml rozpuštěného másla
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule
- 2 vejce
- hrst petrželky
- muškátový oříšek
- sůl
Nádivku připravte z nakrájeného toastového chleba a přidejte ke smetaně s máslem. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na oleji dozlatova, přidejte směs z chleba, vejce, petrželku, ochuťte solí a muškátovým oříškem a promíchejte.
Do bůčku prořízněte kapsu, vrchní tuk nakrojte do mřížky a celý kus masa osolte zvenku i zevnitř.
Nádivku naplňte do bůčku, jehlou kapsu prošijte, vložte do pekáče společně s cibulí nakrájenou na klínky a pečte cca 60 minut při 180 ºC. V případě, že maso při pečení nepustí dost své vlastní šťávy, podlijte trochou horké vody.
Podávejte s oblíbenou přílohou.
-
Pečený bůček na kostky
Pečený bůček na kostky, aneb vepřové výpečky, připravíte pouze z pár surovin, které smícháte a dáte péct. Připravte si toto jednoduché a výborné jídlo.
Ingredience na 4 porce
- 1 kg vepřového bůčku bez kostí a kůže
- 4 stroužky česneku
- 2 střední cibule
- pepř
- sůl
- voda na podlití
Maso nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete, potřete utřeným česnekem a spolu s cibulí vložte do pekáčku. Podlijte trochou vody, aby se cibule při pečení nepálila a pečte dozlatova cca 60 minut na 190 ºC. Během pečení znovu podlévejte, aby pod masem byl neustále dostatek tekutiny.
Doporučovaná příloha je knedlík a dušené zelí, nebo špenát.
-
Pečený bůček na medu
Další oblíbený a vyhledávaný recept je úprava masa na medu. Lehce sladká medová chuť k tomuto tučnému kusu masa skvěle pasuje.
Ingredience na 4 porce
- 1 kg vepřového bůčku bez kostí
- 2 lžičky oleje
- 3 cibule
- pepř
- drcený kmín
- 3 lžíce medu
- 1 chilli paprička
U masa nařízněte kůži, osolte a opepřete, přesuňte do lehce vymazaného pekáčku a pečte dozlatova cca 60 minut na 180 ºC. Maso lehce podlijte horkou vodou a pečte dalších cca 90 minut, aby maso bylo měkké.
Do pekáčku přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a maso přelijte směsí medu, najemno nakrájené chilli papričky a kmínu. Vraťte do trouby, zvyšte teplotu na 200 ºC a za občasného podlévání dopékejte 30 až 40 minut, dokud medová směs na mase nezkaramelizuje.
Upečené maso vyndejte z trouby a nechte ještě 15 minut odpočívat. Maso nakrájejte, přelijte výpekem a podávejte s chlebem, nebo šťouchanými bramborami.
Nikde jsem se nedočetla kterou stranou položit bůček na dno pekáče.
Odpovědět