Jak upéct čokoládový dort
-
Jak upéct čokoládový dort
Základem skvělého dortu je korpus. Na těsto budete potřebovat:
- 3 vejce
- 300 g cukru krupice
- 240 g mouky
- 90 g kakaa holandského typu
- Prášek do pečiva
- 1 lžička sody
- Troška soli
- 250 ml silné kávy
- 250 ml mléka nebo podmáslí
- 120 ml oleje
Nejdříve ušleháme vejce s cukrem a postupně přidáváme další tekuté ingredience. V druhé míse smícháme všechny suché přísady a pomalu zašleháváme do tekuté části. Mělo by nám vzniknout řidší těsto bez hrudek, které nalijeme do připravené formy na dort.
Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 35 až 45 minut. Hotový dort necháme ve formě vychladnout a vyjmeme ho.
Dort v polovině podélně rozřízneme. Nezapomeňte srovnat nožem také vrchní část dortu, aby poleva nestékala na stranu.
Každý nemusí holdovat čokoládě, pokud raději sáhnete po vanilkovém korpusu, podívejte se na návod Jak upéct dort?
-
Jak upéct čokoládový dort bez mouky
- 200 g hořké čokolády (alespoň 50%)
- 5 vajec
- 120 g másla
Ve vodní lázni rozpustíme na kousky nalámanou čokoládu. Čokoláda je hlavní složkou celého dortu, proto by se nemělo šetřit na kvalitě. Měla být obsahovat alespoň 50 % kakaa. Do čokolády přidáme máslo a také necháme rozpustit.
Žloutky dobře promícháme s čokoládovou hmotou. Do těsta je možné přidat dvě lžíce rumu, který propůjčí dortu příjemné aroma.Pokud bychom chtěli upéct sladší verzi čokoládového dortu bez mouky, ke žloutkům přidáme 130 g cukru a důkladně ušleháme. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme do těsta, které nalijeme do připravené formy.
Pečeme asi 25 minut na 180 stupňů. Po upečení necháme dort vychladnout a vložíme ho na pár hodin do lednice. Hotový dort můžeme nazdobit rozpuštěnou čokoládou, ovocem a mátovými lístky. Výborně chutná v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou.
-
Jak upéct čokoládový dort s malinami a s krémem z mascarpone
Čokoládový dort s malinami bývá jednou z nejoblíbenějších kombinací. K základnímu korpusu se skvěle hodí krém z mascarpone a malinový dip. Příprava krému i dipu je velice jednoduchá.
Krém z mascarpone
Rozpustíme vysokoprocentní čokoládu ve vodní lázni a postupně do ní přimícháváme mascarpone. Krém důkladně prošleháme, aby v něm nebyly hrudky.
Mascarpone můžeme vyměnit za zakysanou smetanou. Pokud chcete vyzkoušet méně tučnou verzi, můžete mascarpone v dortu nahradit tvarohem.
Malinový dip
Mražené nebo čerstvé maliny vložíme do hrnce. Mražené necháme chvíli změknout. Do hrnce přidáme rýžový sirup, šťávu z půlky citrónu a trochu studené vody se lžičkou kukuřičného škrobu. Vše dobře promícháme a za stálého míchání lehce povaříme asi tři minuty. Semínka z malin můžeme přecedit přes hrubší sítko nebo je v dipu ponecháme.
Korpus podélně rozřízneme a na spodní část naneseme vychladlý malinový dip nebo čerstvé maliny. Dip necháme pár minut lehce vsáknout do korpusu dortu. Na malinovou vrstvu naneseme krém z mascarpone, přiklopíme druhou částí korpusu a necháme ztuhnout v lednici.
Horní část dortu polijeme rozpuštěnou čokoládou a po vychladnutí dozdobíme zbylým krémem a čerstvými malinami. Maliny můžete obměnit i za jiné ovoce, například jahody nebo borůvky. Ke zdobení dortu se skvěle hodí také hustá šlehačka.
-
Jak nazdobit čokoládový dort pro děti?
Děti mají většinou rády všechny čokoládové dorty. Na co bychom se měli při přípravě dortu pro děti nejvíce zaměřit, je určitě zdobení. Samozřejmě nesmíme zapomenout na svíčky v počtu, který odpovídá věku dítěte nebo můžeme použít svíčku ve tvaru číslovky. Svíčky učiní dort slavnostnějším.
Ke zdobení můžeme dále použít ovoce, ale třeba také lentilky, gumové medvídky, oblíbené oplatky nebo marcipánové či čokoládové figurky. Můžeme také zakoupit ozdobné cukrové kuličky, kytičky a srdíčka, aby byl dort pro děti krásně veselý.
Dětem se jistě bude líbit i jedlý papír s jejich oblíbenou postavičkou nebo s jejich vlastní fotografií. Oblíbené jsou i fondány, ze kterých vymodelujete naprosto vše. Možností je nespočet, chce to jen popustit uzdu vaší fantazii.
-
Jak upéct čokoládový dort Kinder?
Kinder čokoládový dort je velmi vítaný nejen dětmi. Základní korpus upečeme dle výše uvedeného receptu. Vychladlý korpus podélně rozřízneme a zarovnáme vrchní část. Na korpus natřeme v tenké vrstvě marmeládu. Výborná je meruňková nebo rybízová. Na vrstvu marmelády rozetřeme krém.
Ingredience na Kinder krém
- Smetanový pudink
- Nutella
- Mléko
- 100 g másla
Pudink uvaříme dle receptu na obalu. Přidáme změklé máslo, dvě až tři lžíce Nuttely a důkladně prošleháme. Hotový krém natřeme v silné vrstvě na dort a necháme v lednici ztuhnout. Po vychladnutí na dort naneseme čokoládovou polevu. Na zdobení dortu můžeme použít Kinder čokoládu, oplatky nebo rozpůlená Kinder vajíčka.
Pokud se nechcete napoprvé pouštět rovnou do dortu, co třeba cookies?
Zatím žádné komentáře