Jak upéct batáty

Lapetka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct batáty

    Co jsou batáty?

    Zjednodušeně řečeno jsou batáty vlastně sladké brambory. K nám se, stejně jako brambory, dostaly ze země svého původu, Ameriky, a zhruba o 100 let dříve. Batáty pocházejí z Ameriky střední a dobře se jim daří zejména v tropických a subtropických oblastech.

    Batáty obsahují vysoké procento vody, dále škrob, přírodní cukr, a také nezanedbatelné množství vlákniny, bílkovin a rostlinné steroly, které snižují cholesterol. Je v nich velké množství betakarotenu, vitamínu B6 a C. Mají větší energetickou hodnotu, než brambory a jsou také  objemově větší – hmotnost jednotlivých kusů se pohybuje od půl do pěti kilogramů.

  2. Jak chutnají batáty?

    Sladce :-) Tuto chuť mají díky fruktóze, glukóze a sacharóze, které obsahuji. Listy rostliny batátů mají také vysoký obsah železa a vitamínů – A, B, C a E, a v některých zemích se proto používají jako krmivo pro zvířata. Nepředstavujte si ale přemražené klasické brambory – chuť batátů je mnohem lahodnější.

  3. Jak připravit batáty?

    Batáty se dají připravit stejně, jako obyčejné brambory – dají se vařit, péct i grilovat. Výborné jsou batátové hranolky nebo chipsy a také batátová kaše, nebo, jak je dnes módní, pyré, do kterého můžete k batátům přidat celer nebo obyčejné brambory.

    Existují dva druhy batátů – červené a žluté. V Česku jsou častěji k sehnání ty červené, které jsou vhodnější právě k vaření a pečení. Žluté jsou pak vhodné spíše na smažení.

  4. Jak upéct batáty?

    Upéct batáty není žádná věda. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale pokud ne, stačí je pečlivě omýt. Batáty pak nakrájejte – můžete na čtvrtinky, nebo na kostičky – záleží na vaší chuti. Předehřejte si troubu na 180°C a na plech dejte pečící papír. Batáty dejte na plech, posolte je, a dejte na ně bylinky – ideálně čerstvé.

    Zakápněte olivovým olejem a klidně rukama vše promněte, aby se batáty smísily s bylinkami, soli a olejem. Dejte péct, dokud batáty nezměknou – bude to okolo 40 minut, pokud pečete čtvrtky, méně, pokud jste batáty nakrájeli na kostičky. Samozřejmě, záleží i na troubě.

  5. Tip na závěr: recept s batáty

    Tipů na recepty s batáty naleznete na internetu stovky. My se s vámi podělíme o jeden rychlý svěží, letní recept – přírodní kuřecí steak s batáty.

    Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí a přidejte čerstvý, nasekaný rozmarýn. S několika tipy, jak pěstovat rozmarýn, jste se s vámi již podělili, tak se podívejte. Rozdíl mezi sušenými a čerstvým bylinkami je obrovský. Vše pečlivě promíchejte, aby se všechny kousky batátů obalily v oleji a směsi soli s rozmarýnem. Dejte do trouby péct.

    Kuřecí prso osolte, opepřete a okořeňte oblíbenými bylinkami – může být provensálské koření, italské bylinky, nebo klidně můžete použít znovu rozmarýn. Maso na pánvi orestujte – pokud máte grilovací pánev s mřížkami, použijte tuto.

    Vše podávejte s Cottage sýrem – kombinace těchto tří ingrediencí je naprosto delikatesní – sýr Cottage zjemňuje typické aroma rozmarýnu a jídlo tak bude chutnat i těm, kteří nejsou úplnými fanoušky této bylinky. Jeho milovníci si budou naopak opravdu libovat!


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma batáty


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás