Jak upéct batáty
-
Co jsou batáty?
Zjednodušeně řečeno jsou batáty vlastně sladké brambory. K nám se, stejně jako brambory, dostaly ze země svého původu, Ameriky, a zhruba o 100 let dříve. Batáty pocházejí z Ameriky střední a dobře se jim daří zejména v tropických a subtropických oblastech.
Batáty obsahují vysoké procento vody, dále škrob, přírodní cukr, a také nezanedbatelné množství vlákniny, bílkovin a rostlinné steroly, které snižují cholesterol. Je v nich velké množství betakarotenu, vitamínu B6 a C. Mají větší energetickou hodnotu, než brambory a jsou také objemově větší – hmotnost jednotlivých kusů se pohybuje od půl do pěti kilogramů.
-
Jak chutnají batáty?
Sladce :-) Tuto chuť mají díky fruktóze, glukóze a sacharóze, které obsahuji. Listy rostliny batátů mají také vysoký obsah železa a vitamínů – A, B, C a E, a v některých zemích se proto používají jako krmivo pro zvířata. Nepředstavujte si ale přemražené klasické brambory – chuť batátů je mnohem lahodnější.
-
Jak připravit batáty?
Batáty se dají připravit stejně, jako obyčejné brambory – dají se vařit, péct i grilovat. Výborné jsou batátové hranolky nebo chipsy a také batátová kaše, nebo, jak je dnes módní, pyré, do kterého můžete k batátům přidat celer nebo obyčejné brambory.
Existují dva druhy batátů – červené a žluté. V Česku jsou častěji k sehnání ty červené, které jsou vhodnější právě k vaření a pečení. Žluté jsou pak vhodné spíše na smažení.
-
Jak upéct batáty?
Upéct batáty není žádná věda. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale pokud ne, stačí je pečlivě omýt. Batáty pak nakrájejte – můžete na čtvrtinky, nebo na kostičky – záleží na vaší chuti. Předehřejte si troubu na 180°C a na plech dejte pečící papír. Batáty dejte na plech, posolte je, a dejte na ně bylinky – ideálně čerstvé.
Zakápněte olivovým olejem a klidně rukama vše promněte, aby se batáty smísily s bylinkami, soli a olejem. Dejte péct, dokud batáty nezměknou – bude to okolo 40 minut, pokud pečete čtvrtky, méně, pokud jste batáty nakrájeli na kostičky. Samozřejmě, záleží i na troubě.
-
Tip na závěr: recept s batáty
Tipů na recepty s batáty naleznete na internetu stovky. My se s vámi podělíme o jeden rychlý svěží, letní recept – přírodní kuřecí steak s batáty.
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí a přidejte čerstvý, nasekaný rozmarýn. S několika tipy, jak pěstovat rozmarýn, jste se s vámi již podělili, tak se podívejte. Rozdíl mezi sušenými a čerstvým bylinkami je obrovský. Vše pečlivě promíchejte, aby se všechny kousky batátů obalily v oleji a směsi soli s rozmarýnem. Dejte do trouby péct.
Kuřecí prso osolte, opepřete a okořeňte oblíbenými bylinkami – může být provensálské koření, italské bylinky, nebo klidně můžete použít znovu rozmarýn. Maso na pánvi orestujte – pokud máte grilovací pánev s mřížkami, použijte tuto.
Vše podávejte s Cottage sýrem – kombinace těchto tří ingrediencí je naprosto delikatesní – sýr Cottage zjemňuje typické aroma rozmarýnu a jídlo tak bude chutnat i těm, kteří nejsou úplnými fanoušky této bylinky. Jeho milovníci si budou naopak opravdu libovat!
Zatím žádné komentáře