Jak dlouho vařit jasmínovou rýži
-
Kolik je druhů rýže
Obdobně jako těstovin, i rýže existuje v několika druzích. Některé zdroje jich uvádějí desítky, některé dokonce stovky, nebo i tisíce. Z botanického hlediska je tomu tak, že je uznáváno zhruba 25 různých druhů rýže. Ten zbytek pak tvoří stejné druhy, ale odlišné taxony – tedy nižší úrovně druhu. Je tedy kolem 25 druhů rýže a pak, nespočet dalších, nižších odrůd.
Ty u nás nejznámější vám představíme v následujícím boxíku.
-
Jaké jsou různé druhy rýže
Rýže natural
Natural rýže je přírodní, hnědá, nezbavená povrchové slupky, čímž si zachovává důležité živiny – vlákninu, minerální látky a vitamíny B1, B2, B2, E, hořčík, fosfor a vápník. Může se prodávat i rýže neloupaná, ale ta není příliš obvyklá. Má oříškovou chuť a její příprava je časově náročnější – vaří se až 45 minut a i po uvaření je na skus pevnější, než rýže bílá.
Jasmínová rýže
Jasmínová rýže je původem z Thajska, vyznačuje se květinovou vůni i chutí. V Asii je velmi rozšířená a je lepivější, takže se dobře nabírá i hůlkami. Jasmínovou rýži koupíte čas od času v prodejnách Lidl, kde mívají akci na 2kg balení jasmínové, nebo basmati rýže.
Basmati
Basmati je stejně jako jasmínová rýže charakteristická svou vůni, ale na rozdíl od jasmínové je sypká. Používá se především v indické kuchyni. Její výhodou je rychlá příprava – stačí ji povařit okolo 10 minut, jen je potřeba před tepelnou úpravou ji dobře proprat. Má dlouhá a štíhlá zrna.
Parboiled
Parboiled je speciálně upravená rýže – je to rýže loupaná, která se před zbavením slupky upravuje tak, že se pod tlakem živiny z horních vrstev uvolní a dostanou se do středu zrna. Jeho povrch ztvrdne, přemění se škroby, rýže se při vaření nelepí a z nitra zrnka se pak mnohem méně vylučují důležité látky a vitamíny.
Arborio
Arborio je kulatozrnná rýže, hojně užívaná v Itálii. Jen pomocí rýže tohoto typu připravíte pravé italské, krémovité rizoto. Rýže arborio obsahuje hodně škrobu, díky čemuž je rýže po uvaření lepivá a kašovitá, přičemž střed zrna zůstává pevný – al dente.
Důležité je rýži před vařením neproplachovat, abychom ji nezbavili škrobu – konzistence rizota by pak nebyla taková, jak má být – krémovitá. Rýže arborio při vaření vstřebává hodně vody – když se rizoto při vaření podlévá vývarem nebo vínem, rýže tuto chuť velmi dobře vstřebá.
-
Jakou rýži na sushi
Pokud jste se rozhodli udělat si sushi doma, měli byste vybrat speciální rýži – je potřeba, aby byla lepkavá a ne moc kašovitá. V obchodech se běžně setkáte s označením „sushi rýže“.
S jinou rýži bohužel dokonalé sushi neuděláte. Pokud byste tento pokrm rádi ochutnali, ale obáváte se, že neumíte jíst hůlkami, nebojte se. To, že sushi se jí rukama, jak sushi připravit doma, ale i další informace jsme vám již také přinesli.
-
Je rýže zdravá
Ano, rýže se dá považovat, při rozumné konzumaci, za zdravou potravinu a je tomu tak z mnoha důvodů. Rýže je hlavním zdrojem polysacharidů, nebo také komplexních sacharidů, které jsou pro tělo nejideálnějším zdrojem cukrů – tráví se pomalu a dodávají tak tělu potřebnou energii po delší čas.
Polysacharidy tělo také užívá ke správné regeneraci svalů (na rozdíl od jednoduchým cukrů, které tělo přeměňuje v tuk). Neobsahuje cholesterol, má jen minimální množství tuku, neobsahuje lepek a je velmi dobře stravitelná, a tudíž vhodná i pro děti a seniory.
Informace výše jsou možná v rozporu s tím, co jste četli jinde – rýže má přeci vysoký glykemický index. Je to tak, že samotná rýže jej opravdu vysoký má, ale společnou konzumací bílkovin, tuků a vlákniny se glykemický index výrazně snižuje. Samotná rýže sice má glykemický index 96, ale pokud si ji dáte s kuřecím masem a zeleninou s olejem, sníží se skoro na polovinu – na hodnotu 50.
-
Jak dlouho vařit jasmínovou rýži?
Pokud máte rýžovar, kterým si práci zjednodušíte, nemusíte číst dál, ale jelikož není u nás tato kuchyňská pomůcka úplně běžná, poradíme vám, jak na to. Pokud byste o vařiči rýže uvažovali, můžete se poohlédnout v Lidlu – sledujeme pro vás, kdy a jaká je akční cena rýžovaru.
Jasmínovou rýži je před vařením potřeba propláchnout čistou vodou. Klidně několikrát, ale rozhodně nemusíte tak dlouho, dokud nebude vytékat čirá voda.
Rýži přesypte do hrnce a zalijte studenou (ne úplně chladnou) vodou v poměru 1:2, tedy jeden díl rýže na dva díly vody. Osolte a na mírném plameni přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, ztlumte teplotu a nechte na plotně pobublávat, dokud se všechna voda neodpaří.
Poté hrnec dejte buď do mírně předehřáté trouby – okolo 50°C na zhruba 10 minut dojít. Druhou možností je ta, kterou známe už od našich babiček – zabalit hrnec do utěrky a šup s ním na 20 minut pod peřinu.
Před podáváním rýži ještě trochu provzdušněte vidličkou.
Po uvaření je zrno uprostřed tvrdé....dělám asi špatně...- dělám dle návodu..
Odpovědět