Jak prořezat rybíz
-
Co je potřeba vědět o rybízu
Červený a černý rybíz (Ribes rubrum, Ribes nigrum) jsou ovocné keříky pocházející z chladnějších částí Evropy. U nás se považují oba druhy spíše za nepůvodní, ale vedou se o tom spory. Pro nás je ale podstatné, že se jedná o dřevinu zcela přizpůsobenou našim domácím podmínkám, která plodí chutné ovoce.
Jedná se o menší keř dorůstající zhruba 1,5 metrů, kvete jednoduchými, cca 6 cm dlouhými hrozny drobných kvítků, ze kterých se po opylení vytvářejí plody – bobule. Ty dozrávají dle odrůdy od poloviny června do začátku srpna.
Rybíz plodí již po 2 letech od výsadby.Rybíz má rád slunce, teplo a přiměřeně vlhkou půdu ovšem snáší i horší podmínky. Lze jej úspěšně pěstovat až do nadmořských výšek okolo 900 m n. m.
Zpravidla platí, že se mu nejlépe daří v podmínkách lužního lesa, tz. nadmořská výška 200-400 m n. m., vlhké až mokré, živné půdy v okolí vodních toků. V přírodě nejčastěji roste jako podrost v olšinách a vlhčích dubohabřinách. Na příhodných místech se pro svoji nenáročnost a přizpůsobivost občas vysazuje i jako doprovodná součást nových lesních výsadeb a tzv. jedlých lesů.
-
Jaké jsou odrůdy rybízu
V zahradních centrech se setkáte hned s několika perspektivními a ověřenými odrůdami, u nichž byly vegetativním množením zachovány jejich charakteristické rysy a cíleně potlačeny některé nevýhody základního druhu rybízu.
Často se lze setkat s naroubováním rybízu na kmínek, díky čemuž rostlina získá vzhled malého stromku, ze kterého se plody lépe sklízí. Jako podnož se v tomto případě nejčastěji používá příbuzná meruzalka.
Z osvědčených odrůd lze doporučit např. Titania, Detvan, Natali, Losan nebo mezidruhového křížence rybízu a angreštu – Jostu.
-
Proč prořezat rybíz
Řez rybíz by měl být prováděn nejen za účelem zvýšené plodnosti a adekvátní kvality plodů, ale také za účelem zdravotním pro prodloužení životnosti a zlepšení zdravotního stavu rostliny. První a nejdůležitější pravidlo zní, že rybíz plodí zpravidla na dvou až tříletém dřevě.
U mladých rostlin je žádoucí věnovat zvýšenou pozornost zapěstování správné kostry keře/stromku a dostatečného množství nových, plodonosných větví.
Cílem řezu u starších rostlin by mělo být primárně zlepšení stavu stromu, zvýšení kvality a množství plodů a zbavení se přestárlých, neplodících a zasychajících větví, které mohou být vstupní branou pro nejrůznější choroby. -
Kdy prořezat rybíz
Ideální období řezu v předjaří, tz. dle průběhu počasí přelom února a března. Mějte na paměti, že rybíz se probouzí jako jedna z prvních rostlin po období dormance.
-
Jak prořezat rybíz
Samotná technika prořezu rybízu je závislá na tom, zda jste si zakoupili keřový nebo stromkový (na kmínku) rybíz.
U keřové formy je důležité zmínit hned vysazení rostliny. Zakoupenou sazenici sázíme hluboko tak, aby byla klidně i polovina keříku zasypána zeminou. Podpoříme tak dobré zakořenění všech větví a tím odolnost rostliny vůči suchu. Ihned po (jarní) výsadbě zakrátíme větvičky na 3 očka, během roku nám rostlina stihne vytvořit 3-4 nové větve.
V druhém roce nám vyroste větší množství nových větvi, větve z loňského roku ponecháme, počet nových větví na keři zredukujeme 4-5 nejsilnějších větví, zbytek vyřežeme.
Ve třetím roce postup opakujeme, tz. staré větve necháme a necháme rovněž 4-5 nových větví, zbytek pryč. Na konci třetího roku by tedy keř měl mít 3-4 3-leté větve, 4-5 2-letých a 4-5 3-letých větví.
Od čtvrtého roku již je údržba stejná po celý život rostliny. V předjaří vždy odstraníme třetinu nejstarších větví, tz. ty větve, které jsou starší 3 let. Tento postup nám zaručí dlouhodobý a kvalitní výnos z každého keře.
U stromové formy je péče obdobná jako u keřové s tím rozdílem, že musíme klást zvýšený důraz na prosvětlování korunky. Na prořezávání si tedy primárně nevybíráme větve nejslabší, ale ty, které rostou směrem do koruny a vzájemně se kříží. Jelikož stromové formy nevytvářejí tolik nových větví je vhodné konce větví zastřihávat, aby se podpořilo větvení a bylo dostatek nových větví, které by byly schopny zaplodit.
-
Jak ošetřit rány po prořezání rybíz
Každou ránu po prořezání rybízu bychom měli ošetřit štěpařským voskem či latexem, aby se do ní nedostaly spory hub či jiné infekce.
-
Jak kompostovat rybíz
Listí lze bez obav kompostovat nebo mulčovat, rozkládá se kvalitní živnou listovku do 2 let. Pouze listy a kusy větví, které jeví napadení chorobami či škůdci raději spálíme. Dřevní hmotu lze použit na otop nebo na mulčování záhonů.
-
Jak zpracovávat rybíz
Čerstvé plody si můžeme natrhat třeba do jogurtu, připravit z nich výborný rybízový koláč nebo si vytvořit rybízovou marmeládu. Fantazii se meze nekladou.
Zatím žádné komentáře