Jak upéct housky
-
Jak upéct housky
Domácí housky bez kynutého těsta neuděláme. A základem kynutého těsta je kvásek. Jak udělat kvásek? Bát se nemusíme, i když s jeho tvorbou doposud nemáme žádné zkušenosti. Pokud totiž dodržíme pár osvědčených rad, kvásek určitě vzejde.
Čerstvé droždí je potřeba vyndat z lednice minimálně 30 minut před přípravou těsta. Je nutné, aby mělo pokojovou teplotu, jinak nebude pracovat správně (utrpělo by totiž teplotní šok). V podstatě by ale měly mít všechny používané ingredience zhruba stejnou teplotu (vyjma mléka, které je potřeba mít vlažné). Čili musíme počítat s předpřípravou ještě před samotnou přípravou kvásku a těsta.
Jak udělat kvásek?
Pro přípravu kvásku budeme potřebovat vlažné mléko, droždí, cukr a mouku. Kromě droždí a cukru vezmeme potřebné ingredience z celkového množství surovin, které na přípravu housek potřebujeme.
Mléko zahřejeme tak akorát, pokud by bylo horké, droždí by nepracovalo správně. Vlažné znamená, že v něm udržíme prst.
Droždí vložíme do nádoby, ve které necháme kvásek vzejít, třeba menší miska. Zasypeme ho cukrem, stačí 1 lžička, a pěkně zapracujeme. Přidáme 1 lžíci mouky a vlažné mléko (zhruba 100 ml). Zamícháme a necháme kvásek minimálně 10 minut pracovat.
Co dál?
Jakmile budeme čekat na kvásek, připravíme si mouku. Prosijeme ji do mísy, pak přidáme sůl, tuk, žloutek, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Zamícháme vařečkou a máme dvě možnosti. Buď si těsto vyklopíme na pracovní plochu a budeme hníst rukama (asi 10 minut), nebo za nás necháme asi 5 minut pracovat robot (samo že s hnětacím hákem).
Výsledkem by mělo být nelepivé těsto, krásně hladké a bezvadně propracované. Pokud se tak stalo, vložíme ho do olejem vymazané mísy a tu přikryjeme potravinovou fólií. Na vykynutí počkáme cirka 45 – 60 minut, během té doby by těsto mělo zvětšit svůj objem asi dvakrát.
Co s vykynutým těstem?
Jak bude těsto řádně vykynuté, vyklopíme ho na pracovní desku. Rozdělíme na přibližně 12 stejně velkých kousků (klidně i více, ale housky budou menší) a každý kousek rozdělíme ještě na 3 stejné díly, z nichž vyválíme rukama 3 prameny. Klasicky z nich upleteme cop. Housky pokládáme na vymazaný plech (může být i vyložen pečícím papírem) s dostatečnými rozestupy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 20 – 30 minut kynout.
Housky potřeme rozšlehaným vejcem nebo vodou a sypeme čímkoliv, co nám chutná. Nejčastěji je to mák, hrubozrnná sůl, kmín či semínka.
Pečeme v předem vyhřáte troubě na 180 °C asi 10 – 15 minut. Housky je nutné hlídat a občas se přesvědčit, zda už nejsou hotové. Upečené mají krásně zlatavou barvu.
Potřebné ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 21 g droždí (lze ale i sušené, asi 1 a půl lžičky)
- asi 50 – 60 g tuku (rozpuštěné máslo či sádlo, olej)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru krystal (do kvásku)
- 2 vejce (1 žloutek do těsta, 1 vejce na potření)
- něco na posypání
-
Jak dlouho péct housky
Obecně něco kolem 15 – 20 minut. Záleží nejen na jejich velikosti, ale také na tom, jak nám peče trouba. Po 10 minutách je nutné housky v troubě pečlivě kontrolovat. Občas je potřeba i plech s houskami v troubě otočit, zejména pokud trouba nepeče stejnoměrně na obou stranách.
-
Jak upéct housky na hamburger
I na housky na hamburger budeme potřebovat udělat nejprve kvásek. Jakmile vzejde, můžeme ho přidat do těsta. Postupujeme tak stejně, jako je uvedeno v boxíku č. 1. Potřebné suroviny tedy zamícháme, ideálně v robotu s hnětacím hákem, přendáme do vymazané mísy a zakryjeme fólií. Dobře vykynuté těsto zvětší svůj objem minimálně dvakrát, trvá to cirka 45 až 60 minut.
Po vykynutí těsta ho ještě lehce zpracujeme rukama a rozdělíme na kousky o stejné velikosti (můžeme počítat i na gramy, v tom případě si připravíme k ruce digitální váhu a oddělujeme kousky o váze asi 120 g).
Z kousků vytvarujeme hladké bochánky, které pokládáme na vymazaný plech. Přikryjeme čistou utěrkou a ještě necháme chvíli kynout.
Housky na hamburger potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme sezamem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 – 190 °C přibližně 12 – 14 minut.
Než budeme housky půlit, necháme je asi čtvrt hodinky pod utěrkou vychladnout.
Ingredience na 14 housek na hamburger
- 34 g droždí
- 70 g cukru (z toho trochu do kvásku)
- 500 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g hladké mouky
- 130 g změklého másla
- 3 vejce (2 do těsta)
- 28 g soli
- sezam na posypání
Pokud připravujeme oběd či večeři v podobě hamburgerů pro čtyřčlennou rodinu, určitě bude na těsto stačit poloviční množství uvedených surovin.
Zatím žádné komentáře