Jak dlouho vařit chřest
-
Co je to chřest
Chřest (jako takový) je vytrvalá bylina, která může dorůstat až do výšky přes 1,30 m. Po celém světě je známo na 300 druhů, pěstuje se zejména v Africe, Asii a Evropě.
Konkrétně chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, se používá jako zelenina. Využíváme jeho výhonky (pazochy), kdy podle zvoleného receptu sáhneme po zelené, bílé či fialové podobě. U nás se hojně používá chřest bílý a zelený (fialový se řadí k tomu zelenému, tedy se i stejně připravuje). Jedná se o tu jednu a samou zeleninu, jenom je nutné rozlišovat, jak se pěstuje. Chřest zelený potřebuje světlo (barvu získá díky fotosyntéze), zatímco chřest bílý potřebuje zakrýt zeminou (tak, aby se k výhonkům nedostalo žádné světlo).
Poměrně úspěšně lze chřest pěstovat doma na zahrádce či balkoně. Chřestové výhonky jsou ale hodně náchylné na špatnou manipulaci, jsou totiž neskutečně křehké. Takže při sklizni velký pozor. Sezóna chřestu není vůbec dlouhá – pouze pár týdnů v roce je možné úrodu sklízet (cirka od poloviny dubna do poloviny června). Často je chřest nazýván první jarní zeleninou.
-
Jak dlouho vařit chřest
Jak který. Bílý chřest potřebuje k uvaření o trochu delší čas, než chřest zelený. Ale v obou případech se jedná o velice rychlou záležitost, neboť hotovo budeme mít do deseti minut. Konkrétní informace jsou k vidění ve 3. a 4. boxíku.
Nemusíme se ovšem spoléhat pouze na vaření. Poměrně dobře se dá chřest upéct či grilovat. Jenom je potřeba, pokud si ho tedy nepěstujeme sami doma, v obchodě vhodně vybírat. Jak vybrat kvalitní a dobrý chřest? Zkuste Skrblíkův návod Jak jíst chřest. V boxíku č. 1 se dozvíte vše potřebné.
-
Jak dlouho vařit bílý chřest
Bílý chřest je jemnější variantou chřestu, má velice lahodnou a nasládlou chuť.
Povinností před vařením bílého chřestu je jeho oloupání. Protože roste schovaný před světlem, má tvrdší slupku, kterou prostě před vařením musíme odstranit.
Ideálně ho vaříme svázaný (samozřejmě více kousků, cirka 8) a tzv. “na stojáka“. Hlavičky se totiž snadno rozvaří a v podstatě jim stačí, když se udělají v páře, která z vroucí vody bude stoupat. Pokud tento krok vynecháme, nestane se nic jiného, než že hlavičky budou blátivé. Chřest vkládáme do vroucí osolené vody. Gurmáni do vroucí vody přidají i pár kapek citronu, trochu cukru a kousek másla.
Jak dlouho vařit bílý chřest? Dle tloušťky výhonků, zhruba 5 – 8 minut.
-
Jak dlouho vařit zelený chřest
Zelený chřest vyniká svým obsahem vitamínu C. Díky tomu, že roste nad zemí, nemáme s ním v kuchyni tolik práce, jako s bílým kolegou. Je-li totiž čerstvý a mladý, nemusí se vůbec loupat. Stačí odlomit dřevnatý konec a opláchnout. Toť z přípravy vše.
Chřest zelený vaříme úplně stejně jako chřest bílý. Inspirujeme se tedy v boxíku č. 3. Platí to samé i v případě svázání chřestu (nebo jeho nesvázání) a osolení vody.
No a jak dlouho vařit zelený chřest? Nejlépe na skus, stačí mu tak 3 – 5 minut (v závislosti na tloušťce výhonků).
Zatím žádné komentáře