Proč je med hořký
-
Co je vlastně med
Včelí med je velmi hodnotná potravina, kterou produkují včely a je pro ně zdrojem energie po celý rok.
Včela v přírodě nasbírá květový nektar, případně medovici a přinese jej do úlu, kde je vrstven do buněk plástu a poté zavíčkován voskem, čímž je zároveň zakonzervován.
Med poté včelař stáčí do sklenic.
-
Proč je med velmi zdravá potravina
Med obsahuje 15-20 procent vody, fruktózu ( 30-40 procent), glukózu (20-30 procent), sacharózu, minerální látky, enzymy a vitamíny.
Přirozenou vlastností medu je krystalizace. Rychlost krystalizace neboli ztuhnutí medu je závislá na poměru fruktózy a glukózy. U lesního medu většinou dochází ke krystalizaci později.
Med má blahodárné účinky na lidské zdravý. Jedná se o silný přírodní antioxidant a má velmi rozsáhlé antibakteriální využití. Výrazně snižuje cholesterol, pomáhá při nachlazení, podávaný se skořicí pomáhá při plynatosti, zvyšuje počat probiotických bakterií ve střevech a pomáhá i při kožních problémech.
-
Jaké jsou druhy medu
Medů může být několik druhů podle toho, kde včely získávají základní surovinu pro vznik medu.
Med květový
Květový med obsahuje nektar z prvních jarních květů, ovocných stromů a například řepky. Je snadno stravitelný jelikož obsahuje velké množství glukózy a vonných látek
Med lesní
Lesní med je tmavší, díky barvivu z mízy dřevin. Má výraznou vůni.
Med pastový
Je to často vybraný med hlavně řepkový. Obsahuje velké množství vitamínů řady B a vzniká specielní technologií při zpracování, kdy je míchán při procesu krystalizace.
Med mají rádi i medvědi. To je zajímavá motivace pro děti, kterým med ještě nezachutnal. Můžete tak jednoho medvídka dětem nakreslit přímo na sklenici s medem…
-
Proč kvalitní med neni hořký
Pokud se vám stane, že je med hořký, jde většinou o nekvalitní náhražku z dovozu.
Hlavním úskalím při koupi medu je poznat, zda skutečně kupuji kvalitní med nebo levnou náhražku dovezenou z Číny.
Nejlepší variantou je kupovat med přímo od známého včelaře nebo ve specializovaných včelařských prodejnách. Pokud tuto možnost nemáme, potom můžeme kvalitu medu částečně poznat podle následujících několika doporučení:
- nekvalitní med obsahuje velké množství vody – je hodně tekutý
- kvalitní med tzv. mašličkuje -pokud jej necháme stékat ze lžičky, vytváří na hladině mašličky
- pokud otočíme sklenici dnem vzhůru vznikne vzduchová bublina, která by měla ke dnu klesat pomalu
Zatím žádné komentáře