Jak využít zázvor
-
Jaké účinky má zázvor
Kořen obsahuje látku gingerol, která má na svědomí typickou štiplavou chuť. Také obsahuje látky zingiberen a bisabolen, jenž dodávají zázvoru typickou vůni. Mimo tyto látky obsahuje kořen zázvoru i vitamíny A, B, C, E, železo, hořčík a další.
Zázvor výborně slouží jako lék proti zánětům a horečkám. Je také antiseptický (účinkuje proti bakteriím). Hojně se využívá jako prevence v období chřipek a nachlazení. Pozitivně působí při posilování imunity.
Zázvor pomáhá při boji s rakovinou. Především zmírňuje nevolnosti po chemoterapii, ale traduje se, že jeho konzumací se předchází určitým druhům rakoviny.
Kořen zázvoru ovlivňuje tvorbu trávicích šťáv, proto zažene pálení žáhy, nadýmání a plynatost. V těhotenství zmírňuje žaludeční nevolnosti. Pomáhá při menstruačních bolestech.
Zázvor se využívá dokonce jako afrodiziakum. Údajně se jím léčí i impotence.
To je jen malý výčet účinků zázvoru. Blahodárně působí na mnoho oblastí lidského organismu a může pomoci při řešení dalších problémů.
Je důležité věnovat pozornost dávkování. Dospělý člověk nesmí zkonzumovat více jak 4 gramy čerstvého zázvoru (nebo 1 gram sušeného) denně. Pak právě naopak nevolnosti způsobuje.
-
Jak využít zázvor k přípravě nápojů
Jistě už jste slyšeli o zázvorových nápojích. Výjimkou nejsou čaje, limonády, sirupy, tonic či pivo.
Nejtypičtěji se pije zázvorový čaj. Pomáhá a výborně chutná. Společně s medem a citrónem tvoří vitamínovou bombu proti nachlazení. Jak připravit zázvorový čaj?
Doma si též připravíte zázvorový sirup. Do sklenice nakrájejte zázvor a oloupaný citrón. Vše zalijte medem a nechte uležet tři dny v chladu na tmavém místě. Poté slijte a sirup je hotový. Stačí jedna lžíce denně.
Nebo sirup použijeme stejně jako jiné sirupy s vodou a máme skvělou zázvorovou limonádu.
-
Jak využít zázvor k přípravě pokrmů
Jistě znáte několik pokrmů, kam se přidává zázvor. Receptů jsou ale tisíce. Zázvor svou štiplavou chutí a typickou vůní dokáže okořenit leckterý pokrm.
Zázvor se v kuchyni používá čerstvý, nebo sušený. A jak je využít?
Sušený se hodí hlavně při pečení (například zázvorek) a přidává se do omáček. Bývá přidáván do kořenících směsí.
Čerstvý zázvor můžete vařit, péct, nebo nakládat. Je součástí orientálních jídel a hodí se k hovězímu, kuřecímu a kachně. Skvěle se spojí se slanou chutí i pálivými a kyselými pokrmy. Nakládaný růžový zázvor najdete v sushi. Jak udělat sushi?
Existují i varianty zázvoru nasladko. Již v minulých stoletích se prodával kandovaný jako pochutina. Teď si jej můžete vychutnat i v podobě marmelády, nebo jako přísadu ve smoothie.
-
Jak používat zázvor k hubnutí
Zázvor patří mezi zahřívací potraviny. Stejně jako čili, nebo česnek. Proto bývá nedílnou součástí diet a hubnutí.
Podporuje spalování přijaté energie a zrychluje metabolismus. Zázvor tělo při dietě podpoří i schopností snižování cholesterolu a udržováním správně hladiny krevního cukru.
Při dietě a hubnutí je velmi důležitý pohyb. Zázvor pomůže i s bolestí svalstva po cvičení.
Zatím žádné komentáře