Jak využít zázvor

Veronika Jelínková
Publikováno 1. listopadu 2023
  1. Jak využít zázvor

    Jaké účinky má zázvor

    Kořen obsahuje látku gingerol, která má na svědomí typickou štiplavou chuť. Také obsahuje látky zingiberen a bisabolen, jenž dodávají zázvoru typickou vůni. Mimo tyto látky obsahuje kořen zázvoru i vitamíny A, B, C, E, železo, hořčík a další.

    Zázvor výborně slouží jako lék proti zánětům a horečkám. Je také antiseptický (účinkuje proti bakteriím). Hojně se využívá jako prevence v období chřipek a nachlazení. Pozitivně působí při posilování imunity.

    Zázvor pomáhá při boji s rakovinou. Především zmírňuje nevolnosti po chemoterapii, ale traduje se, že jeho konzumací se předchází určitým druhům rakoviny.

    Kořen zázvoru ovlivňuje tvorbu trávicích šťáv, proto zažene pálení žáhy, nadýmání a plynatost. V těhotenství zmírňuje žaludeční nevolnosti. Pomáhá při menstruačních bolestech.

    Zázvor se využívá dokonce jako afrodiziakum. Údajně se jím léčí i impotence.

    To je jen malý výčet účinků zázvoru. Blahodárně působí na mnoho oblastí lidského organismu a může pomoci při řešení dalších problémů.

    Je důležité věnovat pozornost dávkování. Dospělý člověk nesmí zkonzumovat více jak 4 gramy čerstvého zázvoru (nebo 1 gram sušeného) denně. Pak právě naopak nevolnosti způsobuje.

  2. Jak využít zázvor k přípravě nápojů

    Jistě už jste slyšeli o zázvorových nápojích. Výjimkou nejsou čaje, limonády, sirupy, tonic či pivo.

    Nejtypičtěji se pije zázvorový čaj. Pomáhá a výborně chutná. Společně s medem a citrónem tvoří vitamínovou bombu proti nachlazení. Jak připravit zázvorový čaj?

    Doma si též připravíte zázvorový sirup. Do sklenice nakrájejte zázvor a oloupaný citrón. Vše zalijte medem a nechte uležet tři dny v chladu na tmavém místě. Poté slijte a sirup je hotový. Stačí jedna lžíce denně.

    Nebo sirup použijeme stejně jako jiné sirupy s vodou a máme skvělou zázvorovou limonádu.

  3. Jak využít zázvor k přípravě pokrmů

    Jistě znáte několik pokrmů, kam se přidává zázvor. Receptů jsou ale tisíce. Zázvor svou štiplavou chutí a typickou vůní dokáže okořenit leckterý pokrm.

    Zázvor se v kuchyni používá čerstvý, nebo sušený. A jak je využít?

    Sušený se hodí hlavně při pečení (například zázvorek) a přidává se do omáček. Bývá přidáván do kořenících směsí.

    Čerstvý zázvor můžete vařit, péct, nebo nakládat. Je součástí orientálních jídel a hodí se k hovězímu, kuřecímu a kachně. Skvěle se spojí se slanou chutí i pálivými a kyselými pokrmy. Nakládaný růžový zázvor najdete v sushi. Jak udělat sushi?

    Existují i varianty zázvoru nasladko. Již v minulých stoletích se prodával kandovaný jako pochutina. Teď si jej můžete vychutnat i v podobě marmelády, nebo jako přísadu ve smoothie.

  4. Jak používat zázvor k hubnutí

    Zázvor patří mezi zahřívací potraviny. Stejně jako čili, nebo česnek. Proto bývá nedílnou součástí diet a hubnutí.

    Podporuje spalování přijaté energie a zrychluje metabolismus. Zázvor tělo při dietě podpoří i schopností snižování cholesterolu a udržováním správně hladiny krevního cukru.

    Při dietě a hubnutí je velmi důležitý pohyb. Zázvor pomůže i s bolestí svalstva po cvičení.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás