Jak upéct štiku
-
Jak upéct štiku v alobalu
Při přípravě štiky v alobalu se výborně hodí kombinace ryby se zeleninou, kdy vše dohromady zabalíme do alobalu a dáme péct. Vyzkoušejte štiku se zeleninovou nádivkou.
K přípravě budete potřebovat tyto suroviny: 1 štiku (hmotnost přibližně 1200 g), 2 menší červené cibule, 1 svazek jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 1 citron, olivový olej, bylinky dle chuti (např. tymián, kopr, petrželka, saturejka, rozmarýn apod. – čerstvé nebo sušené), mletou sladkou papriku, sůl a pepř. Saturejka a rozmarýn skvěle neutralizují aroma rybiny.
Štiku vykuchejte, zbavte ji šupin, očistěte pod vodou a osušte. Po obou stranách kůži lehce na více místech nařízněte. Rybu osolte a opepřete. Nakrájejte si veškerou zeleninu na malé kousky a promíchejte ji s bylinkami a kořením, přidejte ke směsi i citron nakrájený na malé měsíčky a zakapejte olivovým olejem, vše spolu dobře promíchejte.
Rozprostřete si alobal a položte na něj připravenou štiku. Nyní zeleninovou směsí rybu naplňte. Zbylou směs, která se nevešla dovnitř ryby, rozložte kolem ryby a na rybu. Jakmile máte takto rybu připravenou, vše zabalte pevně do alobalu. Takto připravenou rybu v alobalu vložte ideálně do pekáčku.
Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte cca 35-40 minut. Podávat rybu můžete s chlebem nebo třeba pečenými bramborami. Domácí chleba připravíte podle našeho návodu Jak upéct chleba.
-
Jak upéct štiku na smetaně
Smetana a bílé víno výborně doladí jemnou chuť štičího masa. Na tento pokrm si připravte 4 filety ze štiky, 1 citron, hladkou mouku, olej, 100 ml suchého bílého vína (např. veltlínské zelené), lžíci másla, 100 ml smetany na vaření, bílý pepř, sůl, petržel.
Štičí filety osolte, opepřete, zakápněte citronem a nechte chvíli odležet, následně je obalte lehce v hladké mouce. Na rostlinném oleji filety zprudka krátce opečte z obou stran, zalijte bílým vínem a přidejte lžíci másla. Pánev zakryjte pokličkou a čtvrt hodiny duste. Po dušení podlijte smetanou, promíchejte a odstavte z plotny. Při servírování ozdobte nasekanou petrželkou.
Podávejte s pečivem nebo třeba vařenými bramborami. Domácí chleba připravíte podle našeho návodu Jak upéct chleba. S bramborami vám zase pomůže návod Jak dlouho vařit brambory.
-
Jak upéct štiku na kmíně
Ryba a kmín jdou skvěle dohromady. Připravte si 4 filety štiky, kmín, sůl, máslo a bílé víno (100 ml). Další důležitým komponentem jsou (ideálně) čerstvé bylinky. Nasekejte si hladkolistou petržel, šalvěj, tymián a saturejku. Pokud máte jiné oblíbené bylinky, použijte je.
Pekáček si vymažte máslem, štiky si osolte a posypejte kmínem, následně zahrňte bylinkami. Vše vložte do pekáčku a podlijte vínem. Pečte při 180 °C cca 30-35 minut. Rybu průběžně podlévejte výpekem. Jako příloha se hodí brambory nebo čerstvý domácí chléb.
-
Jak upéct štiku na másle
Postup pečení štiky na másle je prakticky stejný jako výše zmíněná štika na kmíně. Kombinace ryby s kmínem a máslem tvoří velmi chutnou záležitost. Filety osolte, okmínujte a posypejte oblíbenými bylinkami. Následně je poklaďte do vymazaného pekáčku a navrch ještě přidejte plátky másla. Zalijte bílým vínem a pečte na 180 °C zhruba 30 minut.
Během pečení podlijte párkrát rybu výpekem. Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami (Jak uvařit americké brambory) nebo domácím chlebem.
-
Jak upéct štiku na slanině
Štika se také často kombinuje se slaninou. Budete potřebovat tyto suroviny: 1 celá štika, 1 pórek, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 citron, 1/2 kg brambor, 100 g anglické slaniny na tenké plátky, 150 ml smetany na vaření, koření na ryby, sůl, pepř.
Štiku vykuchejte, zbavte ji šupin, očistěte pod vodou a osušte. Po obou stranách kůži lehce nařízněte šikmými řezy (na více místech). Sůl smíchejte s prolisovaným česnekem a vetřete do ryby. Rybu dále opepřete a posypejte kořením na ryby. Rybu vložte na plech pokapaný olejem nebo potřený sádlem. Rybu pokapejte citronovou šťávou a tělo ryby mírně rozevřete. Následně na rybu naskládejte plátky slaniny.
Brambory nakrájejte na osminky nebo kolečka a promíchejte s nakrájenou cibulí a pórkem. Můžete k bramborám také přidat ještě slaninu nakrájenou na kostičky a prolisovaný česnek. Směs vyskládejte kolem ryby na plech. Bramborovou směs ještě osolte a opepřete.
Obsah plechu mírně podlijte vodou. Pečte vše cca 30 minut při 200 °C. Poté podlijte vše smetanou a pečte dalších 15 minut. Rybu před servírováním nakrájejte na filety a podávejte se smetanovými bramborami se zeleninou.
Zatím žádné komentáře