Jak upéct šunku
-
Jakou šunku k pečení zvolit
K přípravě pečené šunky můžete zvolit šunku čerstvou, marinovanou nebo uzenou. Každá z těchto šunek má odlišnou chuť, pokud máte v oblibě spíše výraznou chuť, zvolte šunku uzenou, čerstvá šunka má naopak jemnější masitou chuť. Šunku pořiďte ideálně vcelku (s kostí nebo bez kosti), pro přípravu pečené šunky se často používá šunka burgundská nebo pražská.
Váha šunky záleží na počtu strávníků, obvykle se počítá 150-200 g na osobu. Pokud pořídíte šunku zmraženou, nechte ji před přípravou řádně rozmrazit, aby vevnitř nebyla ledová.
-
Jak upéct šunku na medu
Šunka s medovou glazurou jde skvěle dohromady. Připravte si šunku na kosti a balení celého hřebíčku. Pokud máte šunku i s kůží, opatrně kůži nařízněte a z větší části ji odstraňte, nechejte ji pouze ve spodní části. Nyní přijdou na řadu hřebíčky, zapíchejte je rovnoměrně do řad po celé šunce s několikacentimetrovými odstupy. Následně kolem hřebíčků šunku nařezávejte špičkou nože do pravidelných kosočtverců. Vytvoří se tím rovnoměrná mřížka.
Dále budete potřebovat marinádu, následující poměr surovin je určen pro šunku o hmotnosti 1 kg, pokud máte šunku o větší hmotnosti, množství surovin navyšte. Připravte si 30 g medu, 10 g meruňkové marmelády, 20 g pomerančové šťávy, 20 g žluté cibule, 10 g dijonské hořčice, špetku soli, špetku nového koření, bobkový list, špetku mletého černého pepře.
Všechny suroviny včetně najemno nakrájené cibule společně převařte a následně sceďte. Poté marinádu nalijte a rovnoměrně rozetřete na hřebíčky propíchanou a nařezanou šunku. Trochu marinády si ponechejte. Takto připravenou šunku nechte přes noc odležet. Druhý den předehřejte troubu na 150 °C. Šunku pečte vcelku 3 hodiny, poté teplotu zvyšte na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Šunka by měla mít vevnitř teplotu 70 °C. To nejlépe zjistíte kuchyňským teploměrem. Následně šunku vyjměte z trouby a nakrájejte na tenké plátky pomocí vidlice a ostrého nože.
Šunku podávejte nejlépe s domácím chlebem. Dále je k šunce výborný křen, hořčice, nakládané okurky, papriky či salátek nebo domácí zelí.
-
Jak upéct šunku na pivu
Pokud chcete chuť šunky ještě více zpestřit, vyzkoušejte upéct šunku na pivu. Připravte si šunku na kosti a cca polévkovou lžíci hřebíčku. Následující poměr surovin na marinádu je určen pro šunku o hmotnosti 2 kg. Marinádu vytvoříte z půl hrnku tmavého piva, 2 polévkových lžic hnědého cukru a 2/3 čajové lžičky plnotučné hořčice.
Předehřejte si troubu na 200 °C. Z vrchní části šunky odřízněte kůži, šunku na povrchu nařežte šikmými řezy tak, aby se vám vytvořila rovnoměrná mřížka. Do každého kosočtverce mřížky vpíchněte hřebíček a šunku poté vložte do pekáče. Z piva, cukru a hořčice vymíchejte marinádu a šunku touto marinádou následně rovnoměrně potřete. Trochu marinády si nechejte.
Pekáč s šunkou vložte do trouby a pečte 20 minut, následně pekáč vyjměte, šunku znovu potřete marinádou a poté pečte dalších 20-25 minut. Nakonec už stačí šunku nakrájet ostrým nožem na tenké plátky a podávat. Šunka nejlépe chutná s domácím chlebem. Dále je k šunce výborný křen. Jako příloha se bude hodit i např. zelný salát coleslaw nebo domácí zelí. S křenem, hořčicí nebo různými dipy dle chuti také neuděláte krok vedle.
-
Jak upéct šunku s vejci
Šunka s vejcem se dá připravit na mnoho způsobů. Šunku upečte dle výše zmíněných návodů, po upečení ji však pečlivě nakrájejte na co nejtenčí plátky, budete potřebovat velký ostrý nůž. Následně můžete plátky šunky vložit na pánev a jednoduše na ně vyklepnout dvě vejce na způsob volského oka. Vejce můžete předtím také rozmíchat a na plátky šunky je nalít, tím vám vznikne vaječná omeleta.
Chcete-li se s vajíčky ještě více pohrát, vyzkoušejte vaječné muffiny. Připravte si silikonové formičky na muffiny a plátkami šunky formičky vyložte. V misce rozmíchejte vajíčka a ochuťte je solí a pepřem, vaječnou směs poté nalijte do formiček k šunce zhruba do poloviny. Navrch můžete přisypat orestovanou šalotku či cibulku a také sýr dle chuti, hodí se např. čedar. Vaječné muffiny vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 15-20 minut.
-
Jak upéct šunku s hřebíčkem
Hřebíček k šunce jednoznačně patří, ve většině receptů na pečenou šunku jej tedy bezesporu najdete. Pořiďte si šunku na kosti o libovolné hmotnosti. Pokud má šunka kůži, z vrchní části šunky ji odstraňte, následně nařežte na vrchní části šunky špičkou nože rovnoměrnou mřížku, vytvoří se tzv. mramorování. Teď přichází na řadu hřebíček, který zapíchněte vždy do každého vzniklého kosočtverce mřížky.
Na takto připravenou šunku s hřebíčkem nalijte marinádu a rovnoměrně ji rozetřete. Tipy na marinády najdete ve 2. a 3. boxíku. Následně šunku pečte v troubě.
Zatím žádné komentáře