Jak využít zelená rajčata
-
Co se zelenými rajčaty, aby nám ještě dozrála?
V prvé řadě je musíme včas sklidit. Dřív, než začne opravdu sychravé a studené počasí. Nemá smysl závěrečnou sklizeň odkládat v nějaké falešné víře, že se třeba ještě trochu oteplí a nějaká ta rajčátka nám přece jen dozrají. Jediným výsledkem by bylo, že se na nich začnou projevovat různé plísně nebo nám dokonce namrznou.
Následně rajčata pečlivě vytřídíme. Odstraníme všechny natlučené nebo nahnilé plody. Rajčata rozložíme na podložku nebo obyčejný tác na parapet osluněného okna. A pak už stačí jen čekat.
Začnou postupně červenat a klidně můžete mít rajčata z vlastní zahrady ještě o Vánocích. Když dáme rajčata de velké sklenice, neoschnou a budou i po dvou měsících na parapetu jako čerstvá.
Rad a dobrých tipů není nikdy dost. Přečtěte si i náš článek Jak pěstovat rajčata.
-
Jak naložit zelená rajčata?
Pod maso, do polévky nebo jako chuťovka k pití při posezení s přáteli. Na to všechno můžeme použít nakládaná zelená rajčata. Jejich výroba není vůbec složitá a stačí si připravit následující suroviny:
- menší zelená rajčata
- cibule
- feferonky
- bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček
- Deko
- olej
- 1 l octa
- 3,5 l vody
- 1 lžíce soli
- 400 g cukru
Nejprve si připravíme nálev. Svaříme vodu, ocet, cukr a Deko. Než nálev zchladne, nachystáme si rajčata. Propíchneme každé rajče na několika místech párátkem a postupně je skládáme do čistých sklenic. Přitom prokládáme kořením a feferonkami. Na závěr zalijeme nálevem a na povrchu zakápneme olejem.
Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
Podobně můžeme nakládat i různé další netypické druhy zeleniny. Například červenou řepu nebo cibuli. Recepty na jejich přípravu najdete v našich článcích Jak naložit řepu a Jak naložit cibuli.
-
Jak vyrobit pomazánku na topinky ze zelených rajčat?
Máte rádi topinky nebo tousty? Pak si naši pomazánku určitě zamilujete. A navíc zužitkujete i nedozrálá rajčata, která by jinak s největší pravděpodobností skončila na kompostu. A to by byla určitě škoda. Stačí si připravit tyto ingredience:
- zelená rajčata
- cibule
- papriky
- feferonky
- cuketa
- olej
- ocet
- cukr
- sůl
- pepř
- bylinky podle chuti, například zelenou petrželku, bazalku, tymián
Nejprve všechnu zeleninu nakrájíme na kousky. Může být v libovolném poměru, který vám bude vyhovovat. Na oleji osmahneme cibuli a postupně přidáme zbývající zeleninu, sůl, pepř a nadrobno nasekané bylinky. Za stálého míchání pomalu dusíme, až je zelenina měkká. Dochutíme cukrem a octem.
Jestliže máte rádi, když jsou v pomazánce celé kousky zeleniny, stačí ji už jen naplnit do čistých sklenic a zavíčkovat. Pokud ji ale chcete mít jemnější, na závěr ji rozmixujte.
Sterilujeme 20 minut při teplotě 80°C.
-
Jak si připravit čalamádu ze zelených rajčat?
Čalamáda je výborná příloha k masu. Její příprava není náročná a v zimě určitě přijde k chuti. Poměr zeleniny je pouze orientační a můžete si jej upravit podle vlastních chutí nebo potřeb. Co tedy budeme potřebovat?
- 1díl zelených rajčat
- 1 díl červených paprik
- 1díl bílého zelí
- 1 díl cibule
- 3/4 l octa
- 4 l vody
- 300 g cukru
- 30 ks cukerinu
- 120 g soli
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička nového koření
- 1/2 lžičky hřebíčku
Začneme tím, že si připravíme nálev svařením vody, octa, cukru, cukerinu, soli a koření.
Zatím, co bude nálev chladnout, nakrájíme zeleninu. Cibuli a rajčata na plátky, papriku na hranolky a zelí nakrouháme na jemné proužky.
Zeleninu nasypeme do větší mísy, rovnoměrně promícháme, naplníme do čistých sklenic a zalijeme vychladlým nálevem.
Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.
-
Jak uvařit kompot ze zelených rajčat
Pro ty z vás, kteří upřednostňují sladké přílohy před různými čalamádami a nakládanými zeleninami, máme recept na kompot ze zelených rajčat. Na jeho přípravu si nachytáme:
- zelená rajčata
- 1 kg krystalového cukru
- 0,25 l octa
- citronová kůra
- celá skořice
- hřebíček
- rum
Začneme tím, že rajčata nakrájíme na plátky. Přibližně polovinu cukru svaříme s trochou vody, přidáme ocet a do ještě horkého nálevu postupně vložíme rajčata. Povaříme několik minut a vyndáme. Počkáme až roztok zchladne, rajčata do něj vrátíme a necháme v chladu proslazovat do druhého dne.
Další den nálev slijeme, přisypeme zbývající cukr a opět svaříme. Přidáme koření a rajčata.
Pomalu vaříme, až kompot zhoustne. Ještě horké plníme do čistých sklenic, zakápneme rumem a zavíčkujeme.
Sterilujeme 15 minut při teplotě 80°C.
-
Jak připravit smažená zelená rajčata
Jestliže nepatříte mezi příznivce zavařování a přesto chcete zelená rajčata zužitkovat, můžete z nich připravit výborné jídlo jednoduše tím, že je usmažíte. Potřebovat budete tyto suroviny:
- větší zelená rajčata
- kukuřičná mouka
- hladká mouka
- zakysaná smetana
- sůl
- čerstvě mletý pepř nebo mletá paprika
- olej na smažení
Nejprve rajčata nakrájíme na silnější plátky a každý posypeme solí a čerstvě mletým pepřem. Použít můžeme i jiné koření podle naší chuti, například mletou papriku. Smícháme stejný díl kukuřičné a hladké mouky.
Pak už jen stačí namáčet rajčata do zakysané smetany, obalovat v moučné směsi a na rozpáleném oleji smažit z obou stran dozlatova. Po usmažení je položíme na ubrousek nebo papírovou utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
Nejlepší přílohou jsou vařené brambory a ochucená majonéza.
Článek o zelených rajčatech nezmiňuje jejich jedovatost. Obsahují totiž solanin, který se žádným zpracováním zcela neodbourá.
Odpovědět