Jak udělat bílkovou polevu na perníčky
-
Jak udělat bílkovou polevu na perníčky?
Osobně připravuji bílkovou polevu na perníčky ze 4 surovin. Jedná se o vaječný bílek, moučkový cukr, škrob a citrónovou šťávu. Poleva je krásně pevná, nedrolí se a ani z perníčků neodpadává. Překvapivě se dá z jednoho bílku nazdobit docela slušné množství perníčků, díky důkladnému míchání totiž poleva nabyde.
Připravíme si cirka 150 g moučkového cukru, misku a jemné sítko. Cukr je nesmírně důležité prosít z toho důvodu, aby v něm nezůstaly žádné hrudky (ty by totiž ucpávaly sáček při zdobení). Klidně i dvakrát či třikrát. Uvedené množství moučkového cukru je spíš pro odpíchnutí, neboť každé vejce je jinak veliké, od čehož se vše odvíjí.
Klidně se tak může stát, že bude spotřeba cukru dvousetgramová. Tak se nelekejte. Vedle si vymačkáme šťávu z půlky citrónu (budeme potřebovat 2 lžičky).
Oddělíme bílek od žloutku a bílek vlijeme do hlubší mísy. Přidáme trochu prosátého cukru a začínáme míchat. Tip: žloutek lze využít například při pečení frgálů, buď přímo do těsta, nebo až na jejich potírání.
Za stálého míchání metličkou přidáme zbytek cukru a 1 – 2 lžičky škrobu (třeba bramborový). Až budou sypké suroviny zašlehané, příjde na řadu citrónová šťáva. Přidáme 2 lžičky.
Směs v misce mícháme a mícháme. A zase mícháme. Pokud pracujeme poctivě ručně, zabere to i čtvrt hodinky (a ano, bolí z toho ruka). Méně času zabere příprava s využitím ručního šlehače.
Ale pozor, až tak vhodné to zase není. Chybí tu totiž bezprostřední kontrola hustoty polevy a zbytečně si do ní naženeme bublinky vzduchu (což může být v kombinaci i s jinými vlivy příčinou odpadávání polevy z perníčků).
Průběžně hustotu polevy kontrolujeme. Všímáme si hlavně toho, jak se poleva chová, když odpadává z metličky a jakou zanechává stopu.
Jestli máme hotovo zjistíme jednoduchým testem. Vezmeme si párátko a smočíme ho v polevě. Potom s ním uděláme dvě tři tečky na čistý talířek. Udrží-li bílková poleva tvar, můžeme začít zdobit perníčky.
Pokud se nám náhodou stane, že je bílková poleva až příliš hustá, zředíme ji přidáním citrónové šťávy (použít jde i voda). Naopak můžeme přidat prosátý moučkový cukr, jestliže je příliš řídká.
-
Jak udělat barevnou polevu?
Snadno, neboť základ je bílková poleva. Připravíme si ji tedy podle návodu z boxíku č. 1. Jakmile máme hotovo, můžeme ji obarvit. Při více barvách bílkovou polevu rozdělíme do mističek a barvíme dle libosti.
Využít k tomu lze různě barevná potravinářská barviva (pozor na množství, v případě gelových barev stačí velmi malé množství), nebo můžeme zkusit trochu experimentovat s tím, co máme v kuchyni po ruce (podobně se dá obarvit například těsto na špecle).
Postup výroby barevné polevy
- na hnědou polevu nám poslouží kakao, skořice nebo kafe
- žluté docílíme přidáním kurkumy, stačí troška (ale lehce to změní chuť polevy, tak to někomu nemusí vyhovovat)
- červená poleva bude, pokud do základu přidáme šťávu z červené řepy
- zdobit zelenou polevou je možné přidáním šťávy ze špenátu
- chceme-li oranžovou polevu, použijeme šťávu z mrkve
- měla by fungovat i modrá barva, kterou překvapivě získáme z červeného zelí (zelí vaříme, bez jakýchkoliv jiných přísad, asi 20 minut, slijeme šťávu, necháme ji vychladnout a do šťávy přidáme jedlou sodu)
- podobně získáme i další barvy, nebojte se zapojit fantazii
Zatím žádné komentáře