Další vlna podvodných SMS zpráv: Řidiči dostávají falešné pokuty za rychlost

Lenka Chládková
Publikováno 12. října 2024

V posledních letech se bohužel staly podvodné SMS, e-maily a telefonáty naprosto běžnou záležitostí. V případě prodeje věcí přes Bazos.cz nebo Marketplace na Facebooku je téměř zcela jisté, že se jako první zájemci ozvou podvodníci. Daňové nedoplatky, nevyzvednuté zásilky, příspěvky na bydlení, přeplatky na energiích, výhodné investice nebo zablokovaný bankovní účet. Podvodníci stále vymýšlí nové a nové způsoby, kterými se snaží získat od důvěřivých lidí čísla platebních karet a přístupové údaje do internetového bankovnictví.

Falešné pokuty za překročení povolené rychlosti

Tentokrát se podvodníci zaměřili na řidiče. Rozesílají falešné SMS zprávy s upozorněním na spáchaný přestupek nebo rovnou výzvu k zaplacení pokuty za překročení maximální povolené rychlosti. Ve zprávě je uveden odkaz vedoucí na falešné stránky, které se tváří jako oficiální „Výpis z bodového konta řidiče“. Webová stránka informuje řidiče o tom, že překročil rychlost pod pokutou 4 000 až 10 000 korun. Podvodníci dokonce nabízí slevu 50 %, pokud řidič zaplatí do předem stanovené hodiny. Následně podvodníci požadují zadání přístupových údajů k internetovému bankovnictví.

Záměrem těchto zpráv je vyvolat stresovou situaci, tak aby člověk reagoval okamžitě pod tlakem a bez jakéhokoli uvážení. Pokud zpráva vyzývá k okamžité úhradě a obsahuje odkaz, je na místě maximální obezřetnost. Jestliže na odkaz kliknete, vystavujete se riziku krádeže citlivých informací – nejčastěji přístupových hesel k vašemu internetovému bankovnictví. Nejen před těmito zprávami, ale také před podvodnými telefonáty varuje jak Policie ČR, tak Ministerstvo dopravy.

Jak poznat podvodnou SMS zprávu na první pohled

Odhalit falešnou SMS na první pohled je čím dál tím obtížnější. Podvodníci vylepšují techniky i celkovou hodnověrnost zpráv. Dříve byla jasným znakem špatná čeština a podezřelý odkaz na webové stránky, nyní je v aktuálních falešných SMS zprávách uveden odkaz evokující danou instituci, v našem případě šlo o webovou adresu – konta-ridice-gov-cz.eu.

Obdržíte-li zprávu od jakékoli společnosti nebo instituce s odkazem na podezřelé webové stránky, rozhodně na něj neklikejte. Úplně nejlepším řešením je nereagovat a zprávu smazat. Nicméně pokud si nejste jisti, zadejte text zprávy do vyhledavače na internetu, většinou zde najdete odpověď, zda jde o podvodnou SMS, či nikoli. Jestliže zadáte do vyhledávače „Pokuta za rychlost SMS zpráva“, zobrazí se na prvním místě upozornění od Policie České republiky ze dne 30. září 2024: „Policie České republiky upozorňuje, že nikdy nezasílá textové zprávy s výzvami k úhradě pokut nebo jiných poplatků! Jedná se o podvod!“

Případně se můžete obrátit s dotazem přímo na konkrétní instituci.

Pokuta není nikdy vymáhána přes SMS zprávu

Policie ČR ani Ministerstvo dopravy nikdy nerozesílá výzvy k zaplacení pokuty za přestupky SMS zprávami nebo e-mailem. A je naprosto vyloučeno, že by řidiči byli o přestupku informování telefonicky.

Policie řeší dopravní přestupky pouze třemi způsoby, a to pokutou přímo na místě, předvoláním k podání vysvětlení, které je vždy zasíláno doporučenou poštou, případně do datové schránky, nebo oznámením přestupku příslušnému správnímu orgánu. V takovém případě obdržíte od správního orgánu výzvu k uhrazení pokuty doporučenou poštou do vlastních rukou, resp. do datové schránky.

Kde zjistit počet bodů řidiče

Stav bodového konta řidiče si je možné snadno ověřit online přes Portál dopravy. Řidiči se do něj mohou přihlásit pomocí elektronické identity občana (bankovní identita, mobilní klíč eGovernmentu atd.) Zde jsou dostupné nejen údaje o přestupcích, ale také stav bodového konta řidiče, informace o řidičském průkazu i další údaje.

Co dělat, když kliknete na podvodný odkaz

Nikdy nevyplňujte přístupové údaje k vašemu internetovému bankovnictví ani nezadávejte číslo platební karty na stránkách, na které jste se dostali z textových nebo e-mailových zpráv. A když se tak nedopatřením stane, okamžitě kontaktujte banku, aby zabránila dalšímu zneužití. Neprodleně zablokujte platební karty a změňte hesla do internetového bankovnictví. Jestliže došlo k odčerpání peněz, obraťte se na Policii ČR a podejte trestní oznámení.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás