Pavelkovo skrblení 18: Jak ušetřit při cestách do Polska a na Ukrajinu

Michal Pavelka
Publikováno 25. srpna 2014

Opět se hlásím se svým blogem mezi dvěma cestami. Čtrnáct dnů jsem byl na Ukrajině a v Polsku, tak zkusím shrnout, kde se dalo ušetřit. Předně: tentokrát to byla cesta, na které jsem šetřit nechtěl. Přesto mi můj skrbgen občas napovídal, abych tak činil.

Ukrajina je na šetření dobrá destinace. Nikde v Evropě v současnosti není levněji. Inflace je tak veliká, že vidět, jak se mění ceny nafty na benzínkách, můžete takřka on-line. Určitě první radou je: při cestě zpět si nabrat plnou nádrž. Rozdíl dělal pět stovek, přejel jsem na ni celé Polsko a ještě mi zbylo na sto dvacet kilometrů.

Jakmile se však vypravíte mimo hlavní silnice, třeba do hor, je levnější použít veřejnou dopravu, silnice jsou v takovém stavu, že vyhnout se poškození vozu je takřka nemožné. Mimochodem: mě to stálo sedm tisíc, na naše. Cena městské dopravy v Užhorodě byla tři hřivny, vlak z Užhorodu do obce Sjanky, odkud jsou pěkné túry pod Halič, přišel na devatenáct hřiven pro dva (za čtyři hodiny v megaprostorném širokorozchodném vlaku). O něco dražší je meziměstský autobus, na který stačí mávnout kdekoliv u silnice – řidič je zainteresován na počtu cestujících, tak vás rozhodně nepřehlédne. Pokud jste rozmařilejší, můžete si najmout jakýsi taxík – tři hřivny na kilometr není až tak mnoho. Místní řidič vám ušetří nejen vaše auto, ale asi třetinu času. Ještě pro pořádek – hřivna byla minulý týden 1,68 Kč. Kuřáci značně ušetří na svém zlozvyku – běžná eLMka stojí 12 hřiven, podobné je to s vodkou. Rozhodně se tyto komodity nesnažte vyvážet. Auto prohlížejí jak Ukrajinci, tak strážci Unie – nám Slováci vlezli i do motoru a obou kufrů s věcmi.

Až na ubytování v Užorodu jsme využívali booking, o kterém jsem psal v jednom z minulých dílů. Hezky mi porovná ceny, najde nejbližší hotely … a po devíti rezervacích mě zařadil do programu genius, což pro mě hned v další destinaci znamenalo snídaně zdarma a deset procent slevu. Zkoušel jsem v jednom hotelu ubytování bez rezervace a rozdíl dělal za dvě osoby 140 korun. Booking vyšel levněji.

Minule jsem slíbil vyřešit dilema, jak získat cizí měnu. První zásadou je platit co nejvíce kartou, za to vám většinou nikdo nic nestrhne. Pokud se rozhodnete kartou vybírat z bankomatu, rozhodně to nedělejte moc často. Moje banka například strhává za každý výběr osmdesát korun a k tomu půl procenta z vybírané částky. Stále je to ale výhodnější, než si měnit v některých českých směnárnách typu Tourist centrum, které nabízejí i některé exotické měny. Nakonec se mi zdálo nejvýhodnější vyměnit si až v zahraničí – v Polsku neměli s korunami problém, na Ukrajině zase s eury (eura jsem naštěstí získal jako kompenzaci za koupi letenky po internetu, takže jsem je nemusel získávat tím, že jsem je měnil).

Ještě si dopřeju jednu cestu a pak už se vrhnu na takové to běžné domácí šetření. Skrblík mi dodal dost nápadů.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás