Pavelkovo skrblení 27: Neotřelý nápad, jak ušetřit za vodu

Michal Pavelka
Publikováno 27. října 2014

Skrblictví nezná hranic – tím myslím zeměpisných ani co se nápadů týká. Až z Brazílie přišel nápad vykašlat se na ranní močení do záchodu a vypustit se do sprchy. Noviny, které článek převzaly, počítaly s tím, že ve čtyřčlenné rodině se ročně ušetří až 8 760 litrů vody. Nějak špatně už ale spočítaly finanční úsporu – kalkulovaly se sazbou 50 korun za vodné a stočné. Zrovna já ale platím za vodu tento rok 80,40 Kč. Úspora tudíž je 704 korun.

Jsem kluk z vesnice, takže mi to celé přijde směšné. Koupali jsme se jednou týdně a to ještě pět lidí v dvakrát připouštěné vodě. Když jsem měl otužovací období a chtěl jsem se ráno opláchnout, nezbylo mi, než použít dešťovou vodu ze sudu. A splachování toalety – z toho má moje manželka vychovaná v paneláku trauma při návštěvě mé domoviny ještě dnes. Splachovalo se po velké a po malé to při odchodu z domova zatáhl ten poslední, aby to do odpoledne nesmrdělo.

I v paneláku se dá na vodě ušetřit. Třeba tím, že si vychováte děti, aby se jen sprchovaly. Spotřeba vody proti vaně je několikanásobně nižší. Schválně jsem prohrabal šuplík a porovnal období před pořízením sprchového koutu. V roce 2008 jsem za vodu platil 9594 korun, o rok později už jen 7089, rozdíl je dva a půl tisíce. A to jsem nezahrnul ohřev.

Ale jinak mám i další rady. Třeba chodit na záchod v práci :o)). Zase se to na druhou stranu nesmí přehánět. Chtít po dětech, aby využívaly školní záchodky, to si rovnou začněte spořit na návštěvy psychologa. Když opět zavzpomínám na své dětství, tak jsem za celých osm let docházky byl ve škole na velké jen jednou, a to ještě v průběhu písemky z chemie. I jako učitel jsem začínal na škole, kde nebyly toalety pro učitele. A na chlapeckých záchodcích bylo vylomené dveře. Neznám lepší způsob, jak ztratit autoritu žáků. Na druhou stranu: záchody v antickém Řecku taky neměly dveře a i senátoři kadili vedle sebe na mramorových deskách s dírami. Další rada teda zní – změňte klidně své defekační návyky, ale proboha do sprchy nekaďte.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás