Pavelkovo skrblení 29: Cestování a slevy s Klubem českých turistů

Michal Pavelka
Publikováno 10. listopadu 2014

Minule jsem psal o svém výletu pod patronátem Klubu českých turistů. Zjišťoval jsem, zdali by se mi nevyplatilo být členem této organizace. Roční členství stojí většinou od 200 do 220 korun (podle oblasti). Už jen během svého podzimního výletu na hřeben Orlických hor bych měl půlku zpátky, protože na chatách ve vlastnictví KČT mají členové slevu. Konkrétně na Masarykově chatě na Šerlichu by to dělalo 30 korun, na Jiráskově chatě u Dobrošova dalších šedesát. Podobných chat, často na atraktivních místech je v Čechách a na Slovensko skoro padesát. Partnery KČT jsou i některé spolky v Rakousku.

Každý člen obdrží slevovou kartu  Eurobeds, na níž existují slevy i na oblečení a další turistické vybavení. Například na zboží značky Kilimanjaro je sleva 15 %. Další slevy jsou do různých památkových objektů  – běžně i čtyřicet korun. A do projektu jsou zapojeny další stovky ubytovacích zařízení.

Člen Klubu českých turistů si může výhodně předplatit časopis Turista. Mapy, na jejichž tvorbě se KČT podílí (vojenské 1:50 000), jsou se slevou kolem dvaceti procent. Pro nadšené turisty může být lákadlem i snížené startovné na akcích KČT pro veřejnost. Do prosince mají organizovaní cestovatelé slevu i na Českých drahách – pokud si zakoupí In-kartu.

Mimochodem není žádným tajemstvím, že u Českých drah se vyplatí cestovat ve skupince. Rozdíl v ceně je obrovský. Podle mé zkušenosti však už neplatí pravidlo, že při zakoupení jízdenky přes internet dostanete slevu tři procenta. Dostali jsme však místenky zdarma. A možná více než ušetřených pár korun vás potěší, když se nahrnete do vagónu plného rozvalujících se puberťáků a ukážete na sedačku, která má stejné číslo jako vaše místenka.

České dráhy však od prosince chystají nové věrnostní programy, tak se máme na co těšit. Vzor si prý vzaly u leteckých společností.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás