Pavelkovo skrblení 39: Nejhorší produkt, který jsem si v životě pořídil

Michal Pavelka
Publikováno 27. ledna 2015

Dnes něco málo o investičním životním pojištění. Investování mě baví, ale tohle byl nejhorší produkt, který jsem si v životě pořídil. Bylo to v době, kdy manželce skončila mateřská dovolená, my se po čase odrazili ode dna a měli konečně dost peněz na to, abychom si nechali vyvolat barevné fotografie dětí. Nějaké peníze i zbývaly, takže jsem neodolal nabídce poradce z firmy OVB a nechal se ukecat na zmíněné investiční životní pojištění.

Největším tahákem byl předpokládaný růst ceny podílu devět procent ročně, takže jsem měl očekávat, že když se dožiji důchodu, dostanu 643 912 korun. Za to, když měsíčně pošlu šest stovek. Nejprve jsem zjistil nesrovnalosti ve smlouvě, pak mi došlo, že devět procent je jen zbožný sen.  Spíše to vypadá, že budu rád, když dostanu zpět to, co jsem vložil. V případě mého úmrtí jsem pojištěn na dva tisíce korun, proto se tomu říká pojištění. Nakonec jedinou výhodou je, že si mohu ročně odečíst 7 200 Kč z daní.

Na internetu jsem si našel srovnání nákladovosti investičního životního pojištění, jinými slovy, kolik procent z vašich peněz schramstnou poplatky, náklady na makléře atp. Mé pojištění ještě nedopadlo tak tragicky, je uprostřed startovního pole – 15,2 %. Produkty například Aviva pojišťovny jsou na dvaceti procentech, Česká pojišťovna poplatky raději nezveřejňuje. Snad ze skromnosti. Na druhou stranu existují i produkty, které se dostanou pod pět procent – Maximal ČSOB pojišťovny či Vital Invest Komerční pojišťovny. (Údaje jsou několik let staré, ale k tématu se ještě určitě vrátím.)

Shrnuto, podtrženo – nechoďte k poradcům a ze všeho nejvíce odhánějte poradce, kteří se nabízejí sami. Před investicí se informujte, projeďte weby, naučte se říkat ne atd. Ale to platí u všech produktů, nejen těch finančních.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás