Pavelkovo skrblení 7: Jak ušetřit přechodem na eTarif

Michal Pavelka
Publikováno 9. června 2014

Minule jsem slíbil, že ještě prozkoumám jeden nápad ze skrblíkova newsletteru – jak ušetřit přechodem na eTarif ČEZu.

Proklikal jsem se na jejich stránky. Než jsem v šuplíku prohledal asi padesát obálek a zjistil, že podle ČEZu bydlím ještě na staré adrese, kde už ve skutečnosti nebydlím od doby, co v Americe spadly ty dva mrakodrapy, přihlásila se mi obsluha chatu.

Potřebujete poradit? Napište nám svůj dotaz.

Dobrý den, dostal jsem se k Vám přes web skrblik.cz a po dvaceti letech zjišťuji, co vlastně platím a jestli by to nešlo výhodněji.

Sdělte mi prosím Vaše zákaznické číslo nebo jméno, příjmení a adresu, na koho je odběr veden. Nejvýhodnější produktovou řadu si zvolte, prosím, na našich webových stránkách ČEZ.cz.

Tam právě jsem, ale vůbec se v tom nevyznám.

Zadáte sazbu D02, hlavní jistič 1 x 20A a spotřebu 2,338 MWh a zobrazí se Vám dle cen srovnání produktových řad.

A distributor?

ČEZ Distribuce a.s.

A teď už si můžu pomocí kalkulačky porovnat, kolik platím a kolik bych mohl platit?

Nyní máte nastavenou produktovou řadu Comfort a na webu je srovnání právě s produktovou řadou Comfort. Zobrazí se dle roční spotřeby částka k úhradě. Dle nejlevnější produktové řady si můžete vybrat pro Vás nejvýhodnější produktovou řadu. Nejvýhodněji pro Vaše odběrné místo vychází dle spotřeby produktová řada eTarif.

Vše jsem nasázel do kalkulačky a vyskočily mi všechny varianty. Za loňský rok jsem za elektřinu zaplatil 10 502,51 korun. Při současných cenách elektrické energie a mé roční spotřebě by to letos mělo dělat 11 232 korun. Ale kdybych přešel na eTarif, zůstanu prakticky na svém, tj. na 10 506 korunách. Pro zajímavost: se sazbou eTarif FIX bych zaplatil 10 748 korun, s ČEZem doporučovaným ČEZ FIXem 10 886 korun.

Když už jsem v tom našem šuplíku plném zajímavých faktur, složenek, dávno neplatících měn a snad vyřízených upomínek byl, našel jsem si i staré vyúčtování. A tohle mi, skrblíkovi, udělalo radost. Spotřeba v roce 2011: 2,551 MWh, v roce 2012: 2,386 MWh. Rok od roku se zlepšujeme. A to mi připadá, že se nabíječky a notebooky zbytku rodiny perou o zásuvky.

Michal Pavelka


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás