Prevence rakoviny prsu 2024: Využijte slevu pro samoplátce

Hana Volencová
Publikováno 12. září 2024

Rakovinou prsu v České republice onemocní ročně zhruba 8 000 žen. Navíc se stále snižuje věk, ve kterém se tato zákeřná choroba objevuje, a je třeba upozornit také na to, že se nevyhýbá ani mužům. Díky preventivnímu vyšetření se ale dá nádor dobře odhalit už v raném stádiu, kdy je pravděpodobnost úplného vyléčení velmi vysoká.

Pokud nespadáte do kategorie osob, kterým prevenci rakoviny prsu hradí zdravotní pojišťovna, můžete se na vyšetření u specialisty objednat jako samoplátce, a to i bez doporučení od ošetřujícího lékaře. Kolik vyšetření stojí a jaké příspěvky na něj můžete využít?

      1. Prevence rakoviny prsu 2024: Využijte slevu pro samoplátce

        AVON poukaz Ženy ženám 2024

        Aliance žen s rakovinou prsu společně s kosmetickou společností AVON a akreditovanými mamologickými centry už přes 20 let finančně podporuje ženy, které ještě nedosáhly potřebného věku pro bezplatné preventivní vyšetření. Vždy na podzim může každá žena požádat o poukázku, díky které získá na screeningové vyšetření alespoň slevu.

        Letos lze příspěvek ve výši 200 Kč využít v období od 1. září do 31. listopadu 2024. Oproti předchozím letům není třeba kvůli poukazu nikam volat nebo psát a nechávat si ho složitě posílat poštou. Letos stačí přímo při objednání na preventivní vyšetření nahlásit, že využijete poukázku AVON. Až se k lékaři dostavíte, už tam na vás bude čekat.

        Dejte si ale pozor, abyste se objednali do jednoho ze zapojených akreditovaných center, jinak nebudete moct poukázku využít. Lékaře si proto vyberte ze seznamu dostupného na webu Ženy ženám.

      2. Nárok na bezplatnou prevenci rakoviny prsu v ČR 2024

        V České republice je pravidelné mamografické vyšetření plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění jen ženám od 45 let věku, a to každé dva roky.

        Mladším ženám hradí zdravotní pojišťovny screeningové vyšetření pouze tehdy, pokud mají nějaké obtíže a svěří se s nimi svému praktickému lékaři nebo gynekologovi. Ten jim následně vystaví žádanku a v mamologické ordinaci dostanou také přednostní termín, na prevenci se jinak čeká v řádu měsíců.

        Do 40 let věku se vyšetření obvykle provádí výhradně ultrazvukem (sonografií), u žen starších 40 let vybere vhodnější metodu lékař. Kombinace pravidelného screeningu a každoměsíčního samovyšetření pohmatem významně pomáhá předejít rozvinutí tohoto zákeřného onkologického onemocnění.

      3. Příspěvky zdravotních pojišťoven na prevenci karcinomu prsu 2024

        Na preventivní screening v akreditovaných mamologických centrech a ordinacích přispívají v letošním roce také všechny zdravotní pojišťovny, které v České republice působí. Jen se trochu liší částky a podmínky:

        • Všeobecná zdravotní pojišťovna (111) přispívá všem pojištěncům od 18 let až 500 Kč na preventivní ultrazvuk prsou.
        • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (211) přispívá pojištěncům od 19 let na prevenci rakoviny prsu až 500 Kč. Ženy od 40 do 45 let mohou příspěvek čerpat na mamografické vyšetření, mladší ženy na ultrazvukové vyšetření a muži na mamograf nebo ultrazvuk.
        • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (205) přispívá až 500 Kč ženám od 30 do 44 let na mamografické nebo ultrazvukové vyšetření, ženy starší 45 let ho mohou využít v mezičase pravidelných kontrol, které jsou plně hrazené jednou za dva roky.
        • Oborová zdravotní pojišťovna (207) zabezpečí ženám od 40 do 44 let jednou za dva roky bezplatné screeningové vyšetření, nebo jim na něj poskytne příspěvek až 1 200 Kč, další příspěvek 100 Kč lze využít na vyhodnocení snímku pomocí umělé inteligence.
        • Vojenská zdravotní pojišťovna (201) přispívá ženám až 800 Kč jednou za dva roky, od 30 do 40 let lze příspěvek využít na sonografické vyšetření a od 40 do 45 let na mamografické nebo sonografické vyšetření. Od 45 let je potom možné příspěvek čerpat na preventivní vyšetření v mezidobí pravidelných kontrol hrazených pojišťovnou.
        • Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (213) v rámci programu Speciální vyšetření přispívá až 500 Kč ženám do 44 let na ultrazvuk, od 40 do 44 let i na mamograf.
        • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (209) poskytuje ženám od 35 do 45 let příspěvek až 1 000 Kč na mamografické vyšetření a ženám i dívkám do 45 let až 800 Kč na sonografické vyšetření.
      4. Cena preventivního vyšetření

        Cena ultrazvukového nebo mamografického vyšetření prsou se pro samoplátce v současnosti pohybuje zhruba mezi 800 až 1 500 Kč. Levnější to bývá v menších městech a ordinacích, s cenami okolo horní hranice tohoto rozpětí se setkáte třeba v hlavním městě. Zvažte tedy, jestli se vám nevyplatí třeba někam popojet.

        Skrblík loni v jednotlivých zdravotních pojišťovnách zjišťoval, zda můžete poukázku Ženy ženám využít současně s příspěvkem od pojišťovny, a dozvěděl se, že to není žádný problém. Kombinací poukázky a příspěvku od pojišťovny tak můžete získat na vyšetření slevu minimálně 700 Kč, u některých pojišťoven se kombinací obou příspěvků dostanete i nad tisícovku.

        Doporučujeme tedy hlavně zkontrolovat, zda je daná ordinace v seznamu, a současně si ověřit také podmínky u své zdravotní pojišťovny, abyste například žádost o příspěvek nepodali příliš pozdě.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Příspěvky pojišťoven


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás