Recept: Jemný perník z domácí pekárny
Nejedná se o vánoční či velikonoční perníčky, ale jednoduchou „buchtu“ s perníkovou chutí. Komplet celou ji zvládne domácí pekárna a do kupy nezabere proces více než hodinu a čtvrt. Takže pro návštěvy, které se ohlásily na poslední chvíli, je jako dělaný. Anebo na rychlé ranní snídaně, když si pekárnu šikovně naprogramujete. Pokud máte sladkomilné dítě, jistě ho ocení i do školy na svačinku.
Ingredience na jemný perník z domácí pekárny
- 1 vejce
- 250 ml cukru moučka
- 1 balíček prášku do perníku
- 10 lžic oleje
- 1 lžíce povidel
- 400 g polohrubé mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 hrst nadrobno nakrájených rozinek
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce instantního kakaa
Jak na perník z domácí pekárny
Do nádoby z domácí pekárny dejte všechny tekuté ingredience, vejce, pak sypké ingredience a nakonec prášek do perníku – zachází se s ním v podstatě jako se sušeným droždím. Pekárnu nastavte na program dort nebo nekynuté pečivo. Až začne pekárna pípat, přidejte nadrobno nakrájené rozinky, které jste před tím spařili horkou vodou, abyste odstranili maximum síry (byly-li rozinky sířeny).
Pokud pekárna peče silněji, ke konci pomocí špejle kontrolujte, kdy bude perník dopečen – ať ho nespálíte. Po vyjmutí z pekárny nechte vychladnout v nádobě a pak teprve vyklopte. Lze ho vyklopit hned po dopečení, ale povrch by se mohl potrhat, což je to poslední, o co stojíme.
3 tipy pro lepší perník z domácí pekárny
Pokud víte, že budete chtít perník vyklápět z nádoby co nejdříve, dejte do nádoby jako první v pořadí olej. A taky jím pomažte stěny – ještě dřív, než začnete do nádoby dávat cokoliv dalšího. Vyklápění pak bude o něco snadnější.
Do těsta můžete místo povidel dát marmeládu. Jestli děláte domácí marmelády a zůstaly vám nějaké z předešlých let, jsou již vybledlé a na přímé servírování už se zrovna nehodí, tímto způsobem je dokonale zužitkujete. Perníku dodají mimořádnou chuť.
Do perníků můžete přidat i drobná semínka, která jsou lehká a neklesnou ke dnu nádoby.
Zatím žádné komentáře