Recept: Marmeláda z domácí pekárny (meruňková, jahodová, rybízová, švestková, malinová)
Není nic jednoduššího, než si vyrobit marmeládu v domácí pekárně. Opravdu. A velkou výhodou výroby v domácí pekárně je skutečnost, že marmeláda je neustále míchaná – a proto nestříká. Takže si nezašpiníte ani sporák, ani samotnou pekárnu. Jen budete muset umýt háky a pečící formu (a samozřejmě i naběračku a stěrku).
Ingredience na marmeládu z domácí pekárny
- 900 g ovoce
- 500 g želírovacího cukru
- lžíce citronové šťávy (jahoda, ostružina)
Jak na marmeládu z domácí pekárny
Ovoce si připravíme ta, že ho omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky, případně nameleme. Měkké a malé ovoce (maliny) mletí ani krájení nevyžaduje, ale například broskve si o něj přímo říkají. Ovoce dáme do pečící formy, přidáme želírovací cukr 2:1 a v případě jahod či ostružin dáme i lžíci citronové šťávy. A zapneme program “marmeláda”.
Po skončení programu je marmeláda hotová. Než program proběhne, vymyjeme si a vysušíme skleničky, do kterých budeme marmeládu plnit. Nezapomeneme ani na víčka. Hotovou marmeládu pak plníme do skleniček a ty hned po naplnění pořádně uzavřeme, necháme volně vychladnout.
3 tipy jak na lepší domácí marmeládu
Často se doporučuje hned po naplnění otáčet skleničky dnem vzhůru. Jenže výsledným efektem někdy je tak velké zanesení víčka a jeho přilepení ke skleničce, že je pak téměř nemožné se k marmeládě dostat. A pokud víčko špatně drží, po otočení začne vše vytékat a máte práci navíc, kterou se jen zdržujete.
Ostatní směs vám pak trčí v pečící nádobě a chladne, výsledný efekt tvorby ochranného podtlaku po naplnění horkou směsí a uzavření nádoby se pak u ostatních skleniček vytratí. Bohatě stačí skleničky jen uzavřít a nechat chladnout. Podtlak je mocná síla, a pokud skleničky dobře uzavřete, vytvoří se i bez otáčení skleniček.
Pokud si nejste jistí víčky na skleničkách, zda jsou ještě použitelná, rovnou si kupte nová. Respektive, vždy mějte doma jejich zásobu.
Zatím žádné komentáře