Recept: Perníčky z domácí pekárny
Vánoce a Velikonoce asi bez perníčků umí představit málokdo. Bez těch poctivých, vykrajovaných a bílkovou polevou zdobených. Zadělávání těsta není zrovna snadné, ale opět v tom uleví pekárna. Těsto má hotové raz, dva, vy ho pak jen dáte na dva dny do lednice či do sklepa, pokud máte k dispozici a pak začnete válet a vykrajovat.
Ingredience na perníčky z domácí pekárny
- 2 vejce a 1 žloutek
- 180 g cukru moučka
- 100 g másla
- 90 g medu
- 2,5 lžíce perníkového koření (nejčastěji anýz, badyán, vanilka, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček)
- 1 lžíce kakaa (nemusí být, ale lze dát i více)
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
Jak na perníčky z domácí pekárny
Postup je díky pekárně velmi jednoduchý. Prostě necháme pekárnu, aby těsto umíchala. Stačí deset minut. Zvolíme rychlého program na pečení chleba, který hned hněte, a po deseti minutách vyndáme. Můžeme ale nastavit i program těsto a vyndat před prvním kynutím.
Umíchané těsto pak zabalíme do folie a dáme na 2 odležet do chladna. Po dvou dnech těsto vyndáme a necháme jej nejprve 1 – 2 hodiny ohřát na pokojovou teplotu, aby se nám s ním lépe pracovalo. A začneme rozvalovat. Je potřeba vál mírně pomoučit.
Vyválíme na cca 4 – 5 mm silnou placku a začneme vykrajovat. Vykrájené tvary dáváme na plech, který jsme potřeli sádlem anebo vyložili pečícím papírem či fólií. Pečeme při 180 stupních a jen několik minut. Poprvé na ně nahlédneme po cca 6 – 8 minutách, jestli už získávají barvu. Není dobré perníčky přepékat.
Hned po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem a přeložíme na mřížku nebo dřevěný vál, kde perníčky vychladnou. A pak zdobíme, dle libosti.
Poleva na perníčky
Klasickou bílkovou polevu na perníčky připravíte jednoduše: stačí poleva udělaná z moučkového cukru, bílku, citronové šťávy a bramborového škrobu. A nemusíte mít strach, ten nebude mít nijak nepříjemný chuťový vliv na výsledek. Ještě jednu podmínku musíte splnit, abyste dosáhli úspěchu: moučkový cukr je nutné přesít přes jemné sítko.
K jednomu bílku přimíchejte 150 až 160 gramů přesátého moučkového cukru, lžičku citronové šťávy a jednu lžičku škrobu. Můžete třít ručně, ale lepší a rychlejší je vše vyšlehat metličkovým elektrickým šlehačem.
Hotová poleva musí mít takovou konzistenci, aby byla měkká a šla vytlačit ze sáčku, ale zároveň aby se neroztékala se. Hustotu upravíte buď přidáním citronové šťávy, nebo naopak cukru. Pokud chcete zdobit celou plochu natřením vrstvy polevy, začněte tím, že uděláte okraje a necháte je mírně oschnout. Pak teprve vyplníte obrubu vyhraněný vnitřní prostor.
Zatím žádné komentáře