Recepty pro domácí pekárnu: Jak na kynuté těsto

Lenka Rutteová
Publikováno 30. září 2017

Domácí pekárna je vynikajícím služebníkem v momentech, kdy chcete vytvořit těsto. Umíchá ho za vás. A pokud jde o těsto kynuté, nechá ho i velmi dobře vykynout. Takže vy vložíte ingredience, vyberete program “těsto” a po přibližně dvou hodinách si jdete pro výsledný produkt.

Můžete si být jistí tím, že těsto bude skvěle vymíchané, hlaďoučké. A také plné bublin. Nebude se výrazně lepit, z nádoby jej dostanete bez problému. A po zpracování (před pečením, smažením anebo vařením) zase dobře vykyne. Jen mu k tomu dopřejete trochu času.

Níže najdete recept na univerzální kynuté těsto, které můžete využít pro pečení, vaření i smažení čehokoliv, co kynuté těsto vyžaduje. A to jak na sladko, tak na slano. Rozdíl bude pouze v množství použitého cukru.

Ingredience na kynuté těsto z domácí pekárny

Na univerzální těsto si připravte:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 150 ml oleje
  • špetku soli
  • na slanou variantu špetku cukru, na variantu sladkou 3 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 kostky droždí, případně půl balíčku sušeného droždí

Jak udělat kynuté těsto v domácí pekárně

Postup se liší podle toho, jaké droždí máte. Pokud čerstvé, dejte do nádoby nejdříve mléko, cukr, olej a droždí. To zasypte moukou a teprve nahoru dejte špetku soli. Jestliže máte droždí sušené, dejte sůl již do mléka a droždí až nahoru jako poslední ingredienci.

Vložte nádobu do pekárny a zapněte program pro těsto. Trvat bude okolo dvou hodin. Po jeho skončení nenechávejte těsto zbytečně překynout, zpracujte je hned. A před tepelnou úpravou ho nechte ještě alespoň deset minut kynout, výsledku to prospěje.

Správná konzistence kynutého těsta

Na těsto můžete během míchání nahlédnout, zda má dobrou konzistenci.

Pekárna si dokáže poradit s ředěním, ale i se zahušťováním těsta – ovšem jen v době, kdy bude ještě alespoň pět minut míchat. K získání odhadu správné konzistence budete potřebovat tak dva až tři pokusy. Proto se po prvním těstě rozhodně nevzdávejte, pokud by se s ním nepracovalo zrovna dobře.

Můžete také experintovat s moukami. Pšeničná není jeniná, ze které lze upéct dobré koláše, štrůdl nebo pizzu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás