Skrblíkova kuchařka: Recept na domácí rohlíky

Redakce
Publikováno 18. listopadu 2014

Čerstvé, voňavé, křupavé, kmínové či makové… domácí rohlíky. Ty od Skrblíka si můžete připravit, i když v kuchyni nemáte domácí pekárnu. Stačí dvakrát dvacet minut práce a můžete křupat.

  • Cena za 1 rohlík: 1,60 Kč
  • Cena za 8 rohlíků: 12,50 Kč

Skrblíkova kuchařka: Recept na domácí rohlíky

Suroviny a rozpočet

Množství Surovina Cena
400 g Hladká mouka 3,20 Kč
20 g Čerstvé droždí 2 Kč
200 ml Vlažná voda
50 g Sádlo 3,20 Kč
1 lžička Cukr
1,5 lžičky Sůl
1 lžička Kmín 1 Kč
1 ks Vejce 3 Kč
Celkem 12,50 Kč

Postup přípravy

  1. V míse spolu smíchejte hladkou mouku, čerstvé droždí, sádlo, cukr, sůl a vše důkladně promíchejte. Následně za stálého hnětení přilévejte vodu rozdělenou zhruba na tři díly. Těsto důkladně zpracujte – pokud máte domácí pekárnu, vaše svaly si odpočinou. Všechny ingredience jednoduše smíchejte a na přístroji zvolte program na zpracování těsta.
  2. Zpracované těsto v teple vykynout. Mísu přikryjte prodyšnou utěrkou, správné nakynutí poznáte velmi jednoduše – prstem vytvořte v těstě malý důlek. Jestliže ihned zmizí, je těsto správně vykynuté.
  3. Těsto vyválejte, aby bylo vysoké zhruba tři čtvrtě centimetru a následně ho rozdělte na 8 čtvercových částí. Placky srolujte a vytvarujte z nich rohlíky. Rovnou je můžete odkládat na plech vyložený pečícím papírem. Nelekejte se, že jsou rohlíky malé, ještě nakynou.
  4. Rohlíky již vyskládané na plechu je třeba dát na dalších 20 minut kynout do tepla.
  5. Po druhém kole kynutí rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem (aby získaly lesklou, zlatavou barvu) a posypte kmínem či mákem. Nakonec je nechte dopéct po dobu 10 – 15 minut při teplotě 200 °C.
  6. Jak recept vylepšit

    Do těsta přisypejte slunečnicová semínka, balíček o hmotnosti 100 gramů lze zakoupit za zhruba 8 Kč.


H
Honza 22.11.2014 – 11:30

Dobrý den, v seznamu položek píšete sádlo, v bodě jedna ,,rostlinný tuk".

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 22.11.2014 – 14:29

Děkuji, pozorný čtenáři! Samozřejmě má být v obojím sádlo. :)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás