Skrblíkova kuchařka: Recept na domácí rohlíky
Čerstvé, voňavé, křupavé, kmínové či makové… domácí rohlíky. Ty od Skrblíka si můžete připravit, i když v kuchyni nemáte domácí pekárnu. Stačí dvakrát dvacet minut práce a můžete křupat.
- Cena za 1 rohlík: 1,60 Kč
- Cena za 8 rohlíků: 12,50 Kč
Suroviny a rozpočet
Množství | Surovina | Cena |
---|---|---|
400 g | Hladká mouka | 3,20 Kč |
20 g | Čerstvé droždí | 2 Kč |
200 ml | Vlažná voda | – |
50 g | Sádlo | 3,20 Kč |
1 lžička | Cukr | – |
1,5 lžičky | Sůl | – |
1 lžička | Kmín | 1 Kč |
1 ks | Vejce | 3 Kč |
Celkem | 12,50 Kč |
Postup přípravy
- V míse spolu smíchejte hladkou mouku, čerstvé droždí, sádlo, cukr, sůl a vše důkladně promíchejte. Následně za stálého hnětení přilévejte vodu rozdělenou zhruba na tři díly. Těsto důkladně zpracujte – pokud máte domácí pekárnu, vaše svaly si odpočinou. Všechny ingredience jednoduše smíchejte a na přístroji zvolte program na zpracování těsta.
- Zpracované těsto v teple vykynout. Mísu přikryjte prodyšnou utěrkou, správné nakynutí poznáte velmi jednoduše – prstem vytvořte v těstě malý důlek. Jestliže ihned zmizí, je těsto správně vykynuté.
- Těsto vyválejte, aby bylo vysoké zhruba tři čtvrtě centimetru a následně ho rozdělte na 8 čtvercových částí. Placky srolujte a vytvarujte z nich rohlíky. Rovnou je můžete odkládat na plech vyložený pečícím papírem. Nelekejte se, že jsou rohlíky malé, ještě nakynou.
- Rohlíky již vyskládané na plechu je třeba dát na dalších 20 minut kynout do tepla.
- Po druhém kole kynutí rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem (aby získaly lesklou, zlatavou barvu) a posypte kmínem či mákem. Nakonec je nechte dopéct po dobu 10 – 15 minut při teplotě 200 °C.
Jak recept vylepšit
Do těsta přisypejte slunečnicová semínka, balíček o hmotnosti 100 gramů lze zakoupit za zhruba 8 Kč.
Dobrý den, v seznamu položek píšete sádlo, v bodě jedna ,,rostlinný tuk".
OdpovědětDěkuji, pozorný čtenáři! Samozřejmě má být v obojím sádlo. :)
Odpovědět