Jak dlouho dusit zelí
-
Jak dlouho dusit zelí?
Pokud pěstujeme zelí na vlastní zahrádce a úroda je bohatá, můžeme si lámat hlavu, jak všechno zelí zpracovat. Velice snadným způsobem, i když lehce pracným (krouháme-li ručně), je zelí naložit. Od okamžiku naložení je nutné nechat zelí pracovat zhruba měsíc a pak už si můžeme pochutnávat na kysaném. Oproti hlávkovému zelí je u kysaného výhodou, že se dusí kratší dobu.
Při dušení zelí je velice důležité dostatečné množství vody v hrnci. Pokud se voda při dušení zelí vyvaří, snadno se zelí připálí a my pak můžeme začít zase od začátku s novými surovinami. Vodu lze do hrnce průběžně dolévat, nebo naopak zelí po udušení scedit. Jen je to potřeba kontrolovat.
Jak tedy dlouho dusit hlávkové a kysané zelí? Odpovědi najdete v následujících boxících, kdy každému druhu je věnován jeden samostatný.
-
Jak dlouho dusit hlávkové zelí?
V průměru zhruba 20 minut. Nejvíce bude totiž při dušení zelí záležet na tom, jaké při přípravě hlávky nakrájíme nudličky (větší, menší). Budou-li nudličky zelí menší, klidně se může stát, že bude zelí potřebovat pouze 15 minut.
Naopak budou-li větší, délka dušení na sporáku se může protáhnout. Velice jasným a zřetelným ukazatelem bude při dušení zelí ochutnávka. Dokonce pravidelná ochutnávka. Jedině tak docílíme námi vhodné měkkosti.
Jestliže máme rádi dušené hlávkové zelí s jíškou, stačí ji udělat, přidat do hrnce k zelí a důkladně zamíchat. Jenom je potřeba zelí dále ještě asi 10 minut dusit, aby se propojily chutě a zmizela moučná chuť.
Podrobně se hlávkovým zelím zabývá i Skrblíkův návod Jak uvařit hlávkové zelí.
-
Jak dlouho dusit kysané zelí?
Kysané zelí potřebuje, jak je zmíněno již v prvním boxíku, při dušení o trochu méně času. Cirka 10 – 15 minut. Opět ale záleží na ochutnávce.
Většinou dochutíme dušené kysané zelí již pouze cukrem. Ocet nebývá v mnoha případech vůbec potřeba, neboť kysané zelí je samo o sobě dost kyselé (někdy je lepší ho před dušením i propláchnout).
-
Jak dlouho dusit červené zelí?
Obecně se dá říci, že červené zelí můžeme připravovat stejně, jako postupujeme při dušení zelí bílého. Základem tedy bude pravidelná ochutnávka, aby bylo zelí přímo pro náš skus.
K červenému zelí se při dušení výborně hodí například skořice či hrušky. Ne každému to ale chutná. Také musíme počítat s tím, že pokud budeme používat k dochucení ocet, červené zelí lehce změní barvu.
Kysané zelí nikdy neproplachujeme, nýbrž jen vymačkáme, kyselý výluh můžeme následně k lecčemus použít, několik dní vydrží v lednici, dá se i po lžících polykat před jídlem pro lepší trávení.
Odpovědět