Jak dlouho grilovat lososa
-
Jak připravit lososa?
Losos se dá připravit na mnoho způsobů. Lze ho konzumovat syrového v podobě sushi, tatarského bifteku či si můžeme dopřát třeba gravlax (syrový marinovaný losos). Také ho lze upravit na mnoho způsobů tepelně. Losos se dá například grilovat, péct, smažit, dusit či vařit. Je pouze na nás, jakou formu zvolíme. Inspiraci jednoznačně načerpáme v článku Jak připravit lososa, který se přesně tímto zabývá. Nalezneme tam navíc i pár dobrých receptů.
Velmi chutný je losos připravený v páře, kterého můžeme podávat i našim nejmenším. Samozřejmě ochuceného dle zavedených surovin (dětem v podstatě nesolíme).
Pokud si koupíme celého lososa a zpracovávat ho budeme sami, můžeme ze zbytků připravit například rybí vývar.
-
Jak grilovat lososa?
Máme na výběr z více možností. Grilovat lze filety lososa s kůží, což je snadnější a chutnější varianta, nebo bez kůže. Připravit na grilu si můžeme i takzvané podkovy či přímo celého lososa, což bývá poněkud pracnější. Na obrácení si připravíme kleště či speciální držák na ryby, lépe se nám bude s lososem na grilu manipulovat.
Proč je grilování lososa s kůží snadnější a chutnější? Hotový losos má dost křehké maso, které se snadno rozpadne. Kůže maso lépe udrží pohromadě a není vůbec obtížné ji sundat až na talíři. Navíc se pod kůží nachází tuk, který je, jak je všeobecně známo, nositelem chuti.
Pokud přece jenom z nějakého důvodu nechceme grilovat lososa s kůží, odstraníme ji před grilováním. V tom případě bude vhodné použít při grilování alobal, grilovací podtácek či jinou vychytávku (držák), abychom kousky lososa nemuseli hledat pod roštem.
Jiná situace nastane, jestliže budeme grilovat na kameni. Tam žádný podtácek nepotřebujeme, neboť maso nemá kam spadnout (ale rozpadat se bude stejně).
Krátce před grilováním, zhruba 30 minut, lze lososa naložit do marinády. Nejčastěji se používá olej, sůl, pepř a směs bylinek. Báječně se bude hodit rozmarýn, bazalka, tymián či česnek. Využít můžeme také citron.
-
Jak grilovat filet z lososa?
Filet z lososa grilujeme stejně, jako je popsáno ve druhém boxíku. Výhodou filetů je, že v mase již nemusíme lovit kosti.
Z filetu můžeme připravit i steak, který zajisté také bude vynikajícím gurmánským zážitkem.
-
Jak dlouho grilovat lososa?
Nejvíce záleží na tloušťce daného kousku ryby (zhruba na 1 cm tloušťky počítáme s cirka 4 minutami na grilu). Menším filetům bude stačit maximálně 5 minut, větší samozřejmě na grilu zůstanou déle, klidně i 10 – 12 minut. Záležet bude také na teplotě grilu.
Obecně ale platí, že ryba bývá hotová rychle. Čiliž bychom se měli řídit heslem, že méně je někdy více. Vždyť dopéct můžeme kdykoliv, přepečení zpět již nevezmeme.
Zatím žádné komentáře