Jak dlouho vařit domácí těstoviny
-
Jak připravit domácí těstoviny?
Příprava domácích těstovin je snadnější, než si myslíte. Potřebujete k tomu jen mouku, vajíčka a sůl. Počty jsou jednoduché – na jednu porci těstovin budete potřebovat 100 gramů hladké mouky, 1 vejce a špetku soli. Pokud budete těsto zpracovávat ručně, pak si vysypte mouku na hromádku na čistou pracovní desku, udělejte uprostřed důlek, do kterého rozklepněte a opatrně rozšlehejte vejce a přidejte sůl – tu můžete zamíchat i předem do mouky.
Pak opatrně přesypávejte mouku z okrajů doprostřed, aby se nerozlilo vajíčko, a začněte těsto hníst a zpracovávat. Pokud se vám těsto zdá mokré a mazlavé, přisypte trochu mouky. Pokud je naopak suché, drolí se a hůř se zpracovává, pokropte ho trochou vody. Někdo do těsta přidává i pár kapek olivového oleje, nebo přidá žloutek – ideálně v poměru 1 žloutek navíc na zhruba 3 porce (tedy 300g mouky, 3 vajíčka a 1 žloutek) – ani jedno není na škodu, ale není to nezbytné. Zpracovávejte tak dlouho, dokud nevznikne hezké těsto bez hrudek a prasklinek, o pevné a pružné konzistenci – mělo by to trvat zhruba 15-20 minut.
Těsto zakryjte vlhkou utěrkou a před vyválením jej nechejte asi 30 minut odpočívat. Válet můžete ručně, je to ale poměrně pracné. Ruční strojky na vyválení těstovin začínají na velmi přijatelných cenách v řádu několika málo stokorun – než se pro koupi rozhodnete, podívejte se do naší sekce nakupování nebo kupóny – třeba na něj najdete ještě nějakou zajímavou slevu nebo tip na cashbackový portál, díky kterému získáte část peněz z nákupu zpět.
-
Jak připravit domácí těstoviny ze špaldové mouky?
Použití špaldové celozrnné mouky je v dnešní době velmi populární, protože obsahuje vysoký podíl vlákniny zlepšující trávení, což je jen jeden z jejich pozitivních účinků na zdraví, v porovnání s „obyčejnou“ hladkou moukou.
Klasický recept na domácí těstoviny počítá s moukou semolinovou nebo moukou „00“. Pokud si chcete připravit zdravější, celozrnnou variantu se špaldovou moukou, klidně se do toho pusťte. Recept se použitím jiné mouky nijak nemění a experimentům se tedy meze nekladou. Někteří gurmáni mají již léty ověřené recepty, které kombinují různé druhy mouk v různých poměrech – například 1/3 semolinové a 2/3 celozrnné mouky. Časem taky jistě přijdete na to, jaký poměr nejlépe vyhovuje vám.
-
Jak připravit domácí těstoviny bez vajec?
Prostě při přípravě těsta vejce nahradíte vodou – opravdu, tak jednoduché je připravit veganskou verzi čerstvých těstovin! Orientačně byste měli místo jednoho vejce použít cca 30 ml vlažné vody, ale poměry vždy závisí na spoustě okolností – velikosti vajec (u bezvaječných těstovin samozřejmě ne), vzdušné teplotě a vlhkosti, kvalitě a savosti mouky a podobně.
-
Jak dlouho vařit domácí těstoviny?
Domácí, čerstvé těstoviny se vaří v osolené vodě a opravdu velmi krátce. Dbát byste měli i na to, aby měly těstoviny dostatek prostoru – opět zde platí pravidlo jednoduchých počtu – 1 litr vody, osolený 10 g soli, na 1 porci těstovin. Záleží na jejich tloušťce a velikosti, ale orientačně 2-3 minuty by měly na správnou konzistenci, tedy al-dente, na skus, stačit. Pokud si nejste jistí, zkuste jeden kousek ochutnat – na skusu byste na těstovině měli vidět malou bílou tečku uprostřed. Těstoviny by měly být měkké, ale zároveň nerozvařené.
-
Jak skladovat domácí těstoviny?
U prvních několika pokusů si tím nemusíte lámat hlavu, k uskladnění toho určitě moc nezůstane :-) Ostatně takto se i těstoviny doporučují konzumovat. Když už jsme si s nimi navíc dali tu práci, chceme, aby byly perfektní – no a v nejlepší kondici jsou samozřejmě čerstvé.
Pokud si těstoviny přeci jen chcete uschovat i na později, lze je buď uskladnit v lednici (doporučují se maximálně 2 dny), zamrazit nebo usušit. Při zamrazení vám těstoviny vydrží určitě déle, než v lednici – doporučuje se připravit jednotlivé porce, které si zamrazíte například v zip sáčcích. Pak už můžete vytahovat jednotlivé pytlíčky podle toho, kolik porcí potřebujete. Těstoviny můžete i usušit – buď na nějaké mřížce, nebo například na utěrce. Skladovat se mohou až několik měsíců, ideálně v uzavřených papírových sáčcích. Uchovávat sušením samozřejmě nelze těstoviny, které mají náplň – například ravioli nebo tortellini.
Zatím žádné komentáře