Jak dlouho vařit dýni Hokaido
-
Jak dlouho vařit dýni Hokaido?
Dýně Hokaido se vaří podobně jako brambory. Nejdříve dýni dobře očistíme a nakrájíme na kousky, které opatrně vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme do měkka asi 20 minut. U dýně Hokaido nemusíme odstraňovat tvrdou slupku, vařením slupka krásně změkne.
-
Co je to dýně Hokaido?
Dýně Hokaido se řadí mezi nejoblíbenější druh tykví. Důvodem je velmi vysoká různorodost použití v kuchyni. Její plody jsou menší než u klasické dýně, váží 1 až 2 kg. Dýně Hokaido má výraznou oranžovou barvu, chuť je nasládlá a lehce oříšková. Velkou výhodou je, že se před vařením nemusí odstraňovat tvrdá slupka.
Dýně Hokaido obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a antioxidantů. Příznivě působí na zažívání, správnou funkci ledvin a je účinná i v boji proti kardiovaskulárnímu onemocnění. Dýně Hokaido má nízkou energetickou hodnotu, ale je dobrým zdrojem vitamínů i minerálů.
Dýně můžete pěstovat sami na zahrádce nebo na balkóně. Ukážeme Vám, jak na to v návodu Jak pěstovat dýně.
-
Jak využít dýně Hokaido jako přílohu
Dýně Hokaido je vhodná do polévek nebo jako příloha k masu. Hodí se také jako příloha k těstovinám. Pokud máte rádi grilování, určitě vyzkoušejte dát pár plátků dýně na gril. Stačí lehce osolit a okořenit rozmarýnem nebo česnekem. Takto upravená dýně chutná dobře samostatně, ale hodí se k masu místo pečiva.
Díky nasládlé chuti se z dýně Hokaido mohou upéct muffiny, ale také ovocné koláče či buchty, nebo korpus na dort.
-
Jak připravit dýni Hokaido?
Pečená dýně Hokaido
- Dýně Hokaido
- Koření dle chuti
- Mořská sůl
- Olivový olej
Na doplnění dle chuti:
- Tvrdý sýr nebo niva
- Cibulka
- Zakysaná smetana
- Vejce
Dýni Hokaido pečlivě omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na centimetrové plátky. Plátky rozložte na vymaštěný plech. Dýni lehce osolte a ochuťte kořením, které máte rádi. Velice vhodný je tymián, rozmarýn, pepř a česnek. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete použít i čili. Na závěr plátky dýně pokapejte olivovým olejem a dejte do předehřáté trouby na 30 až 40 minut.
Pečená dýně skvěle nahradí brambory. K dýni je možné přidat nakrájenou cibulku a po 30 minutách posypat nivou nebo eidamem. Sýr nechte ještě 10 minut zapéct a můžete podávat. Zapečené plátky dýně Hokaido můžete podávat i samostatně.
Dýňová polévka
- Cibule
- Máslo
- Dýně Hokaido
- Sůl
- Koření dle chuti
- Zakysaná smetana
Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibulku. Poté přidáme nakrájenou dýni a zalejeme vodou. Osolíme, přidáme koření nebo můžeme použít kostku bujonu. do polévky můžete přidat další kořenovou zeleninu, kterou máte radi. Na závěr polevku rozmixujeme. Vzniklá krémová polévka se podává na talíři s čerstvou zakysanou smetanou.
-
Recepty pro děti s dýní Hokaido
Dýně Hokaido je velice vhodná a oblíbená zelenina při přípravě pokrmů pro děti od nejútlejšího věku. Je vhodná i jako první příkrmy pro kojence. Děti ji zpravidla rády přijímají díky její nasládlé chuti. Na rozdíl od přípravy pokrmů pro dospělé, malým dětem dýni nesolíme a nekořeníme. Na dochucení můžeme použít jemné bylinky.
Dýňová kaše
Základní a zároveň nejjednodušší recept na dětský příkrm je dýňová kaše. Dýni Hokaido nakrájíme na kostičky, uvaříme do měkka a rozmixujeme na hladkou kaši.
Dýňovou kaši podáváme samostatně nebo jako přílohu, do které můžeme přidat další druhy vařené zeleniny, u větších kojenců můžeme přidat i krůtí maso. Mezi vhodnou zeleninu patří mrkev, fenykl, cuketa, brambory. Další možností je přidání obilovin, jako jsou vařené vločky, rýže nebo jáhly.
Dýně se dá různě kombinovat, záleží na chuti děťátka, které potraviny preferuje. Je možné ji upravit i na sladko v kombinaci s ovocem, například s jablky. Všechny uvařené nebo dušené suroviny důkladně rozmixujeme a podáváme.
Zatím žádné komentáře