Jak dlouho vařit gnocchi
-
Co jsou gnocchi?
Gnocchi jsou malinké nadýchané knedlíčky, které jsou vyrobeny z brambor (pokud chcete pěstovat vlastní, podívejte se také na náš článek Jak pěstovat brambory) mouky a vajíček. Mohou se podávat jako příloha, ale velmi často hrají na talíři hlavní roli – stačí přimíchat trochu pesta a pancettu a během chvilky dokážete takto na talíři vykouzlit výborný oběd. Pokud vám pancetta zbydem zkuste si uvařit vynikající Spaghetti Carbonara.
Gnocchi se dají koupit již hotové, kdy je stačí krátce povařit. K sehnání jsou i různě ochucené, a tím pádem i zbarvené – například špenátové nebo rajčatové. Nejběžnější variantou ale zůstávají čisté, neochucené, kdy výsledná chuť je čistě na představivosti kuchaře.
-
Jak vyslovovat gnocchi?
To je kámen úrazu, a možná i pro mnohé milovníky jídla. Správně to nejsou ani noky, ani ňoči, ba dokonce ani mnohým uším italsky znějící gnóči. Jedinou správnou výslovností jsou ale „ňoki“ (někde se dočtete i „ňoky“, výslovnost je ale spíše měkčí).
Mnemotechnickou pomůcku jsme bohužel nenašli, ani nevymysleli – lyžařům a turistům může trochu pomoci, pokud znají středisko Livigno – většina bez problémů vysloví „Liviňo“. No a to –ki nebo –ky na konci si už musíte nějak zapamatovat :-) A když už to budete znát, bude pro vás hračkou správně vyslovit i bruschetu – čte se taky s k, tedy „brusketa“.
-
Jak udělat domácí gnocchi?
V základním receptu potřebujete 1 kg brambor, nakrájených na zhruba 4cm kousky. Dále 120 g mouky, 1 vejce a sůl. Aby byly gnocchi chutnější, jemnější, ale zároveň pevnější, je lepší brambory napařovat, než vařit – mělo by to trvat zhruba 25 minut, nebo než změknou.
Tip na hrnec na vaření v páře najdete také u nás – navíc pro vás hlídáme jeho akční cenu. Potom přijde na řadu jejich rozmačkání lisem na brambory – naším druhým tipem je, abyste brambory rozmělnili, dokud jsou horké – těsto se pak bude lépe zpracovávat a bude mnohem hladší. Jakmile budete mít hotovo, přimíchejte mouku, vejce a špetku soli a zpracovávejte těsto, dokud nebude hladké a pružné.
Dejte si pozor na poměr brambor a mouky – pokud bude v těstě hodně brambor, gnocchi se budou při vaření rozpadat. Pokud budete mít příliš mouky, budou tvrdé. Pokud si nejste jistí, klidně si v menším rendlíku vyrobte pár pokusných králíků. Nebo, vzhledem k velikosti, králíčků :-) Ale pracujte rychle, těsto totiž rychle řídne.
Pokud je vše ok, vytvarujte z těsta válečky o průměru zhruba 1,5 cm a nakrájejte z nich budoucí gnocchi – ideální délka jsou 2 cm. Pomoučněte si palec, každý kousek uprostřed promáčkněte, a nakonec ještě například vidličkou, abyste na nich vytvořili žádoucí vzorek.
Odložte je v jedné vrstvě na pomoučněnou utěrku a, jakmile dokončíte poslední, začněte je ihned vařit.
-
Jak dlouho vařit gnocchi?
Gnocchi se vaří velmi krátce. Pokud děláte domácí, je potřeba je vařit ihned po zpracování – vodu si připravte a přiveďte k varu, ještě když dokončujete poslední válečky těsta. Pokud je nechcete konzumovat hned, můžete je uvařit a poté v jednotlivých porcích zamrazit.
Gnocchi vařte v dostatečně velkém hrnci, s osolenou vodou. Nevařte je všechny najednou – gnocchi vkládejte do vroucí vody postupně, po pár kouscích, aby měly v hrnci dostatečný prostor.
Z vody je vytáhněte, jakmile vyplavou na povrch, mělo by to trvat zhruba 2-3 minutky. Nenechávejte je tam déle, protože by se mohly rozpadnout. Nechte je okapat, dejte na vyhřátý talíř, přidejte omáčku a případně další suroviny a ihned podávejte.
Pokud vaříte gnocchi kupované, bude postup a délka vaření velmi podobná, ale pro jistotu se podívejte na pokyny výrobce uvedené na obale.
Zatím žádné komentáře