Jak dlouho vařit hovězí maso
-
Jak dlouho vařit hovězí maso na rajskou
Do 2 litrů vody vložíme 3 bobkové listy, malou lžičku nového koření a pepře a jednu lžíci soli. Vodu přivedeme k varu a vložíme do ní hovězí maso. Na čtyři porce bude stačit asi 600 g masa.
Maso necháme vařit do měkka. U hovězího to mohou být i tři hodiny. Záleží na druhu masa, stáří a kondici zvířete. Mladší zvířata mají maso jemnější. Vývar z masa můžeme použít na omáčku. Uvařené maso nakrájíme na plátky a podáváme.
Hovězí maso je velmi rozmanité, proto si dejte pozor při výběru. K rajské omáčce se hodí hovězí plec. Maso z mladšího zvířete poznáte podle jemnější struktury svaloviny. Čím starší kus, tím větší vzor mramorování uvidíte.
Hovězí se může před vařením i pečením naložit, pokud nevíte, jak na to, přečtěte si návod Jak naložit hovězí maso.
-
Jak dlouho vařit hovězí maso v tlakovém hrnci
Pokud chcete zkrátit dobu vaření hovězího masa, můžete použit tlakový hrnec. Vařením v tlakovém hrnci bude zhruba o polovinu kratší. Lze tu vařit maso jak klasicky ve vodě, na vývar, tak i dusit, běžně na cibulce a jen s minimálním podlitím.
-
Jak dlouho vařit hovězí vývar
Na dobrý hovězí vývar potřebujeme dostatek času, alespoň tři hodiny. Hovězí vývar však můžeme nechat pomalu vařit klidně celou noc. Na hovězí vývar budeme potřebovat:
- 500 g hovězího masa (nejlépe hrudí s kostí)
- 2 l vody
- 2 cibule
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 3 stroužky česneku
- Pár kuliček pepře a nového koření
- 3 ks bobkového listu
- sůl
Veškeré ingredience i maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a poté vývar osolíme. Zeleninu není třeba krájet na malé kousky, klidně ji ponechte vcelku. Vývar necháme lehce probublávat minimálně dvě a půl hodiny.
Na hladině se bude tvořit pěna, kterou je vhodné sbírat, aby nebyl vývar zakalený. Hotový vývar přecedíme přes plátno. Maso obereme od kostí a nakrájíme nebo natrháme podél svalových vláken a vložíme do přecezeného vývaru. Výborně chutná s domácími nudlemi, játrovými knedlíčky a vařenou zeleninou.
-
Tuhé hovězí maso
Pokud je hovězí i po dlouhé době vaření stále tuhé, můžete vyzkoušet přidat do hrnce lžící alkoholu, například rumu nebo vodky. Nemusíte se obávat, alkohol v mase cítit nebude.
Další možností je přidání půl lžičky jedlé sody, která může pomoci masu změknout.Také již zmíněný tlakový hrnec za krátkou dobu promění tuhé maso v krásně křehké.
-
Jak dlouho vařit hovězí maso pro kojence
Hovězí maso nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s vodou. Povaříme do měkka, asi 30 minut a necháme vychladnout. Maso rozmixujeme se zeleninou nebo bramborem a podáváme.
Hovězí maso je pro malé děti těžce stravitelné, proto se doporučuje to s jeho konzumací nepřehánět. Zajímají vás další tipy na jídlo pro děti?
Zatím žádné komentáře