Jak dlouho vařit jáhly
-
Co jsou jáhly
Jáhly jsou velmi ceněná potravina, která vzniká odstraněním svrchní části prosa setého. Vzniknou tak žluté kuličky o průměru přibližně jeden milimetr. Jedná se lehce stravitelnou bezlepkovou surovinu, a proto je velmi ceněna obzvlášť těmi, kdo drží bezlepkovou dietu.
-
V čem je prospěšnost jáhel
Obsahují velké množství minerálních látek jako hořčík, draslík, fosfor a křemík, měď, železo a zinek a dále vitamínyB1 a B2.
Ideální jsou při celkové rekonvalescenci organismu, při očistě organismu, podporují pocení a mají velmi dobrý vliv na trávicí soustavu a na pleť, nehty a vlasy.
Jáhly dobře působí i proti chudokrevnosti a depresím. Jáhly jsou skvělou volbou i při krmení štěněte.
-
Jak zajistit dobrou kvalitu jáhel
Jáhly obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, a proto jsou náchylnější k oxidaci a rychle žluknou. Je velmi důležité kupovat jáhly z ověřených zdrojů, a příliš dlouho neskladovat.
-
Jak dlouho vařit jáhly
První fáze vaření jáhel spočívá ve vyprání ve studené vodě a poté spaření vroucí vodou. Ideální je opakovat postup spaření několikrát. Jáhly se po spaření zbaví nahořklé a natrpklé chuti.
Poté se jáhly vaří v osolené vodě. Vody je potřeba na vaření jáhel v poměru 1:3, tedy 1 díl jáhel an 3 díly vody. Jáhly se zalijí uvedeným množstvím studené vody, přiklopí pokličkou a během vaření již nemíchají.
Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15-20minut až do změknutí. Pokud potřebujete vařit jáhly na kaši nebo jahelník, můžeme vařit až 30 minut.
Po uvaření jáhel by se měla veškerá voda vstřebat a pokud se nevstřebá. Můžeme zbytek slít.
-
Recepty na pokrmy z jáhel
Jáhly lze upravovat na slano i sladko, přičemž každý si jistě vybere ty správné podle momentální chuti.
Jáhlová kaše nasladko se švestkami
Ingredience: 100g jáhel, 500ml mléka, špetka mořské soli, 1-2 lžíce javorového sirupu, ½ vanilkového cukru, 1 švestkový kompot
Postup: Jáhly spaříme, zalijeme mlékem se špetkou soli a na mírném ohni vaříme přibližně 30 minut. Jáhly by měly být měkké , jen mírně kašovité. Hotovou kaši posypte skořicovým cukrem a švestkami z kompotu.
Zapečené papriky plněné jáhlami
Ingredience: 200g jáhel, 1 cibule, olej, 500ml vývaru, 4 papriky, 300g strouhaného eidamu
Postup: Jáhly uvařte bodle tradičního postupu, papriky zbavte semínek a rozřízněte napůl. Připravené půlky naplňte hotovými jáhlami, které promícháte s nastrouhaným eidamem a případně přidejte bylinky. Pečte nezakryté 20-30 minut.
Zatím žádné komentáře