Jak dlouho vařit mouku
-
Co je to jíška
Jíška (neboli zásmažka či zápražka) se používá k zahušťování různých jídel, jako jsou polévky či třeba omáčky nebo šťávy k masu. Připravuje se z tuku a mouky, kdy nejčastěji sáhneme po másle a mouce hladké. Funguje ale i jiný tuk, například vepřové sádlo či rostlinný olej.
Známým termínem v kuchyni je také záklechtka (amerika). Ta se připravuje z tekutiny a hladké mouky. Posloužit nám může voda, mléko, podmáslí nebo smetana. Záleží na konkrétním receptu. Ale co si budeme povídat, jíška je prostě jíška.
Jíška
V případě jíšky se řídíme jednoduchými pravidly. Za prvé počítáme s poměrem 1:1. Tedy kolik dáme tuku, tolik budeme potřebovat mouky.
Za druhé je nutné po přidání mouky do rozehřátého tuku neustále míchat. Kdybychom to neudělali, mouka se začne připalovat a můžeme s přípravou jíšky začít opět od začátku.
Za třetí se řídíme barvou. Čím je totiž výsledná omáčka světlejší, tím světlejší přidáváme jíšku. Třeba taková koprovka. Sama o sobě je omáčka světlá a jíšku do ní smažíme maximálně 1 minutu. Stejné je to i v případě přípravy bešamelu, kdy do hotové jíšky přidáváme mléko.
Více času nám zabere tmavá jíška, která se přidává do tmavších omáček a polévek. Smaží se na barvu a je nezbytné ji neustále kontrolovat pohledem. A také neustále míchat.
Již připravenou jíšku přidáme buď přímo do hrnce k omáčce či polévce (vhodný postup u jídla, které obsahuje nějaké kousky, ať už masa či zeleniny), nebo lze postupovat obráceně. Tedy po částech (!) tekutinu přilévat do jíšky a dobře míchat (například samotný vývar, který potřebujeme zahustit). Pokud máme čerstvě připravenou jíšku, tedy ještě teplou, nemusíme se bát přidávat do ní i teplou tekutinu.
Na přípravu jíšky ovšem nemusíme brát extra tuk, ale dá se to zvládnout v jednom hrnci spolu s finálním pokrmem. Příkladem budiž frankfurtská polévka s domácími houskami, kdy na začátku osmažíme na tuku cibuli a párky.
Přidáme papriku, hladkou mouku a dobře zamícháme (jak recept pokračuje si můžete přečíst přímo v konkrétním návodu, tedy jak uvařit frankfurtskou polévku). S jíškou se ale můžeme setkat třeba i při vaření čočky nebo pokud vaříme játra s rýží.
Věděli jste, že pokud jíšky připravíte více, je možné ji nějakou dobu skladovat v uzavřené nádobě v lednici pro pozdější použití?
Záklechtka
Záklechtka se připravuje důkladným rozkvedláním mouky v konkrétní tekutině. Pomocí cedníku a usilovného míchání se pak připravená záklechtka vpraví do jídla a nechá se provařit alespoň tak dlouho, jako je uvedeno v boxíku č. 2. I zde je nesmírně důležité míchání.
-
Jak dlouho vařit mouku
Ať už použijeme na zahuštění jíšku nebo záklechtku, je nutné obsaženou mouku v pokrmu dále provařit. A jak dlouho? Minimálně 15 – 20 minut. Jedině tak se zbavíme nepříjemné moučné chuti, která nám může pokazit výsledný dojem. A navíc zlepšíme následnou stravitelnost.
Důležitá je i informace o míchání. Jakmile zahustíme, je potřeba obsahem hrnce míchat. Jinak by se mohla mouka začít připalovat a ve finále bychom si moc nepochutnali. Víte jaké omáčky se dají z mouky připravit?
Pokud v kuchyni při přípravě jídla využijeme služeb jíšky či ameriky, je třeba počítat s vyšším energetickým příjmem. Není to tedy nic pro jedince, kteří se snaží zbavit přebytečných kilogramů.
Zatím žádné komentáře