Jak dlouho vařit špecle
-
Co jsou špecle?
Špecle se řadí mezi těstoviny, nejčastěji se s nimi setkáme v podobě nudlí nebo malých nočků. Jedná se o rychlovku, kterou z minima surovin doma vytvoříme za pár minutek (plus tedy trochu času na odležení těsta, cirka 10–15 minut). Pokud ale nechceme špecle připravovat doma, stačí pro ně skočit do obchodu. V tom případě se při přípravě řídíme návodem, který je uvedený na obalu.
Podávají se jako samostatný pokrm třeba se sýrem (veliké oblibě se těší ve své domovině – německy mluvících zemích), nasladko nebo jako příloha. Výborně se hodí ke špenátu či zelí, samozřejmě s kouskem masa.
Jsou velice podobné slovenskému národnímu jídlu – brynzovým haluškám, akorát se pravé špecle nepřipravují z brambor. Jak tedy udělat špecle? Návod je popsaný v boxíku č. 2.
-
Jak udělat špecle?
Těsto na špecle je rychlovka. Pro jeho přípravu nám postačí hrubá mouka, vejce, sůl a mléko. Na každých 100 g mouky je třeba použít 1 vejce a cirka 30 ml mléka. Do těsta se přidává větší špetka soli.
Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady, řádně promícháme a těsto necháme uležet, postačí 10 – 15 minut.
Připravíme si hrnec s vodou. Až voda začne bublat, osolíme ji a pomocí speciálního děrovaného sítka propasírujeme těsto do vody (pokud ho nemáme, lze ukrajovat malé nočky nožem nebo lžičkou).
Uvedené množství potřebných surovin je na jednu porci. Pokud tedy budete hostit více lidí, nezapomeňte si množství přepočítat.
Jak je známo, dá se jíst i očima. Těsto na špecle má tu výhodu, že ho lze lehce obarvit. Budou děti raději jíst červené špecle? Snadná pomoc, přidáme do těsta trochu rajčatového protlaku. K zeleným špeclím se zase dopracujeme přidáním trocha špenátového protlaku. Chceme-li sytě žluté, doporučuji přidat do vody, ve které se budou špecle vařit, kari koření (nebo kurkumu).
-
Jak dlouho vařit špecle?
Doba varu je u špeclí velikou výhodou. Jsou totiž překvapivě rychle hotové. Špecle je potřeba dát do vroucí osolené vody a podebrat vařečkou ode dna, aby se nepřichytily. Počkáme, až se voda začne znova vařit a začneme počítat minuty. Špecle vaříme maximálně 2 – 3 minuty.
Když jsou špecle uvařené, na jejich lovení použijeme sítko, nebo je můžeme scedit jako uvařené těstoviny. Někdo je doporučuje ihned po uvaření propláchnout studenou vodou a omastit rozpuštěným máslem (zkusit můžeme i máslo vyrobené doma), ale pokud to neuděláme, nic se neděje. Určitě si na nich pochutnáme i tak.
Zatím žádné komentáře