Jak dlouho vařit špenát
-
Jak dlouho vařit špenát
Špenát není vhodný na dlouhou tepelnou úpravu. Při použití syrového špenátu, můžete nechat lístky jen krátce projít varem nebo pár vteřin spařit. Takovou úpravou ze špenátu dostaneme nežádoucí dusičnany, ale zároveň si zachová většinu prospěšných látek.
-
Jak uvařit špenát jako přílohu
Špenát se nejčastěji používá jako příloha k masu, bramborům či těstovinám. Velmi dobrý je také jako náplň do omelety, na vegetariánskou pizzu, na topinky a do polévek.
Špenátová náplň do omelety
- Cibule
- 2 vejce
- 250 g čerstvých listů špenátu
Základem jsou špenátové listy, které necháme krátce zavadnout na orestované cibulce. Přidáme dvě vejce a dochutíme. Tento recept můžeme jednoduše obměňovat přidáním různých surovin, například slaniny, rajčat, taveného sýru nebo eidamu. Výborně chutná i omeleta s kuřecím nebo krůtím masem.
-
Jak připravit špenát se smetanou
Na klasický český recept bude potřeba:
- Máslo
- Malá cibulka
- čerstvý nebo mražený špenát
- 1 kelímek sladké smetany
- Sůl
- Koření
Na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nasekané listy špenátu a necháme krátce pod pokličkou zavadnout. Poté přidáme smetanu, sůl a koření dle chuti. Ke špenátu se hodí kmín, muškátový oříšek, česnek i čili. Necháme krátce přejit varem a můžeme podávat. Výborně se hodí k vejci a vařeným bramborům.
Sladkou smetanu je možné nahradit smetanou zakysanou. Tato varianta je skvělá jako příloha k těstovinám v kombinaci s kuřecím masem a nastrouhaným sýrem.
-
Recepty z čerstvého špenátu
Čerstvé syrové listy se dají použít do jakéhokoliv zeleninového salátu nebo pomazánek. Dále jde přidat do oblíbených smoothie nápojů. Poměry jednotlivých surovin můžete měnit dle vlastní chuti. Níže uvádíme tři nejoblíbenější kombinace na špenátové smoothie:
- Zelené jablko, špenát, kiwi a voda
- Banán, okurka, špenát a kokosové mléko
- Pomeranč, bílý jogurt a špenát
Pomazánka z čerstvého špenátu
Jednoduchou a rychlou jarní pomazánku vytvoříme smícháním tvarohu nebo Lučiny s nasekanými listy čerstvého špenátu. Dle chuti je možné přidat natvrdo uvařená vejce, nakrájenou šunku nebo třeba nastrouhanou mrkev.
-
Co je baby špenát
Špenát se sklízí asi ve dvou měsících růstu, pozdní odrůdy, které nekvetou, se mohou sklízet i později. Baby špenát se naopak sklízí dříve, již po dvou týdnech růstu. Listy baby špenátu dosahují velikosti 5 až 10 cm, jsou měkké a křehké, bez tuhých řapíků. Vyznačují se jemnou chutí a vysokým obsahem vitamínů a minerálů.
-
Co dělat, když je špenát hořký
Špenát by se měl sklízet ještě před nasazením květu, později dostávají listy špenátu nahořklou chuť. Jestliže jste zakoupili hořký špenát, můžete jeho chuť zjemnit přidáním smetany nebo sýru žervé. Hořká chuť špenátu jde také zamaskovat výrazným kořením nebo přidáním česneku.
Pokud je ale hořkost výrazná, je lepší takový špenát vyhodit než si zkazit celý připravovaný pokr.
-
Jak použít zmrazený špenát
Pokud není k sehnání špenát čerstvý, není problém sáhnout do mrazáku pro špenát zmrazený. Zmrazené mohou být celé špenátové listy nebo listy řezané. Dá se zakoupit i špenátový protlak, který může být již dochucen solí, česnekem nebo smetanou. Takový protlak již není potřeba nijak upravovat.
U zmrazeného špenátu se postupuje stejně jako u špenátu čerstvého, jen se před vařením nechá rozmrazit. Ani zmrazený špenát nepotřebuje dlouhé vaření.
Tuto zdravou a chutnou zeleninu si můžete vypěstovat sami doma, návod, jak na to najdete v článku Špenát: Pěstování, účinky, použití.
Zatím žádné komentáře