Jak dlouho vařit zeleninu
-
Jak dlouho vařit zeleninu
Pokud se chystáte vařit zeleninu, měli byste počítat s tím, že doba vaření je u každého typu zeleniny trochu odlišná.
- Některé typy zeleniny vyžadují poměrně dlouhý čas, zhruba 20–30 minut. Mezi tyto druhy patří například brambory, kapusta, mrkev nebo dýně. Pokud vás zajímá, jak uvařit zmíněnou kapustu krok po kroku, přečtěte si náš článek Jak uvařit kapustu.
- Další skupinu tvoří druhy zeleniny, které vyžadují o něco kratší, avšak stále poměrně dlouhý čas přípravy. Květák, kukuřici, pórek a lilek bude nutné vařit zhruba 10–15 minut. Chystáte se květák vařit poprvé? Pak si přečtěte náš návod, jak květák uvařit.
- Poslední skupinu tvoří zelenina, která nevyžaduje dlouhou dobu vaření, zpravidla pouze 5-10 minut. Mezi tyto druhy patří například hrášek, rajčata či špenát.
-
Jak dlouho vařit zeleninu na salát
Ze zeleniny můžeme připravovat i velmi chutné saláty. Využít lze jak čerstvou zeleninu, tak tu tepelně upravovanou. Nejčastějším salátem je pravděpodobně salát bramborový. Jakým způsobem připravit brambory (nejen) na tento se salát se dozvíte v našem návodu s názvem Jak dlouho vařit brambory.
Pokud budete připravovat salát z jiných druhů zeleniny, bude o době vaření rozhodovat především to, o jaký konkrétní druh zeleniny se bude jednat a jakým způsobem ji budete připravovat.
-
Jak dlouho vařit zeleninu v páře
Dalším způsobem, jak lze jednoduše připravit zeleninu, je vaření v páře.
Nejdříve je opět třeba zeleninu očistit a nakrájet. Snažte se všechny druhy zeleniny nakrájet na zhruba stejně velké kousky.
Následně do parního hrnce napusťte několik centimetrů vody a přiveďte ji k varu. Poté vložte zeleninu do hrnce, zakryjte ho pokličkou a vařte na mírném plameni.
Doba vaření v tomto případě záleží především na vašich preferencích. Zeleninu tak můžete vařit 5, ale i 30 minut.
Na závěr hrnec přesuneme mimo rozehřátou plotnu a necháme jej vychladnout. Je třeba nesundávat pokličku příliš brzy, kvůli horké páře totiž hrozí riziko popálenin.
-
Jak dlouho vařit zeleninu pro kojence
Ze zeleniny jsou tvořeny také první příkrmy pro kojence. Ti si pomocí zeleniny pomalu zvykají na běžnou stravu. O tom, jak uvařit mrkev (nejenom) pro miminko jsme již psali. V daném návodu proto najdete konkrétní postup, jak při přípravě této potraviny postupovat.
-
Jak dlouho vařit mraženou zeleninu
Hojně používanou variantou, především pak v zimním období, je zelenina mražená. Ta se dá upravovat různými způsoby. Konkrétní postup přípravy záleží na způsobu úpravy a případně také na daném receptu.
Pokud se chystáte připravovat mraženou zeleninu, je zpravidla nežádoucí ji předem rozmrazovat – začínáme ji tedy tepelně upravovat ještě ve zmrzlém stavu. Zeleninu samozřejmě vaříme až do doby, než změkne.
-
Jak dlouho vařit zeleninu v tlakovém hrnci
Zeleninu je samozřejmě možné připravovat také v tlakovém hrnci. Velkou výhodou tohoto způsobu vaření je výrazné zkrácení času přípravy. To platí samozřejmě i pro zeleninu.
Pokud se chystáte připravovat zeleninu v tlakovém hrnci, asi vás nepřekvapí, že doba přípravy se u jednotlivých druhů zeleniny lehce liší. S jak dlouhou dobou počítat u jednotlivých druhů zeleniny?
- Mrkev je třeba vařit 6-8 minut
- Brambory či krájený květák budou hotové za 8-9 minut
- na fazole, hrách či celý květák budeme potřebovat 15-20 minut
- naopak na přípravu celeru či pórku nám bude stačit 3-6 minut
- příprava brambor ve slupce bude vyžadovat 10-15 minut
Zatím žádné komentáře