Jak dlouho vařit žlutý hrách
-
Žlutý hrách je oblíbená luštěnina
Žlutý hrách se řadí mezi oblíbené luštěniny. Žlutý hrách běžně se prodává v suchém stavu, může být ještě loupaný či neloupaný. Dále se prodává buď celý nebo půlený. Lze koupit i hrách předvařený.
Kromě žlutého hrachu jej lze v suchém stavu ještě koupit hrách v zelené barvě, také půlený nebo celý. Velmi oblíbený je i zelený hrášek, a tu buď zmražený nebo čerstvý, také konzervovaný.
Nejčastěji ze žlutého hrachu děláme hrachovou kaši či polévku. Vedle hrachu se mezi luštěniny řadí fazole, sója, cizrna, čočka.
-
V čem je prospěšnost žlutého hrachu
Žlutý hrách obsahuje velké množství pro zdraví prospěšné vlákniny a kvalitních bílkovin. Důležitý je také fakt, že obsahuje málo tuků. Velmi často jej například vegetariáni nahrazují za maso.
Žlutý hrách obsahuje velké množství minerálních látek. Z nejdůležitějších lze jmenovat především železo, draslík, fosfor, hořčík a celou řadu vitamínů B. Také důležité si uvědomit, že má nízký glykemický index, což v podstatě znamená, že získaná energie se uvolňuje postupně a tudíž máme delší pocit sytosti.
Žlutý hrách stejně jako ostatní luštěniny je velmi prospěšný v boji proti chorobám trávícího traktu i srdeční soustavy. Díky uvedeným vlastnostem je velice vhodný vhodný je pro dietu bezlepkovou a bezlaktózovou. Často jej také konzumují vegetariáni a vegani.
-
Jaká je příprava žlutého hrachu
Žlutý hrách by se měl před vařením přebrat a propláchnout studenou vodou. Dále je vhodné jej den dopředu namočit do studené vody. Doba namáčení je přibližně 8 hodin.
Podle výrobce půlený žlutý hrách namáčet nemusíte, ale samozřejmě jej namočit můžete. Všeobecně je namáčení u luštěnin důležité proto, aby uvařené luštěniny ve střevech nenadýmaly.
-
Jak dlouho vařit žlutý hrách
Předem namočený žlutý hrách před vařením propláchněte ve studené vodě a vodu, ve které se hrách namáčel vylijte. Poté zalijeme novou vodou a přivedeme k varu, při vaření sbíráme pěnu, ale hrách pokud možno při vaření nemícháme. Nádobou pouze potřeseme, či opatrně počechráme vidličkou.
Délka vaření závisí na druhu hrachu přibližně 40-50 minut. Pokud možno se řídíme údaji uvedenými na obalu luštěnin. Například půlený žlutý hrách lze vařit pouze 30 minut. Žlutý hrách solíme až před dovařením.
Zkoušel jsem VŠECHNY druhy loupaného a půleného hrachu, které se dají běžně koupit. Před vařením jsem je 24 hodin máčel ve vodě. Po 3 hodinách varu byly VŠECHNY ještě polotvrdé! Rekordní vzorek odolával 8 hodin!!! Nevím, kde berete informaci, že se hrách vaří 50 minut, dokonce bez předchozího namáčení. Ze zkušenosti to nebude. M.
OdpovědětPane Michale, měl jste asi velkou smůlu. Půlený žlutý hrách vařím pravidelně a 30-40 minut stačí tak akorát :)
OdpovědětAhoj,souhlasím s Michalem, vařil jsem dvě hodiny, namáčel 12 hodin, /hrstkovou polívku/ fazole měkké, hrách polotvrdý Radek
Odpovědětžlutý půlený hrách vařím často, v papiňáku přidám cca 3 násobek vody. Papiňák nechám jen natlakovat až začne syčet hned plotýnku vypínám a nechám dojít. Poté co v papiňáku dojde k poklesu tlaku vždy už je ze žlutého hrachu kaše. Netrvá to ani 20 minut. Půlený hrách nenamáčím. Ale zkusím to :). Kde se vzalo vaření 50 minut nechápu. Nedáváte tam ocet nebo něco kyselého? jinak nevím jak je to možné.
Odpovědět@Michal: Není chyba při vaření v okamžiku osolení? Vždy solím po začátku varu a namočený (10-12h) žlutý půlený hrách sypaný po osolení do vařicí vody změkne do 20 minut. Zelený celý hrách vařím podle sklizně buď ze studené nové vody, osolené po začátku varu, nebo po uvaření velmi měkký hrách, sypu do osolené vařící vody. Pokaždé stačí 20 minut varu. Jinak je zelený hrách rozměklý. Vždy pouze voda a sůl. Nic jiného. Pro srovnání, nechal jsem namočené špagety z tvrdé pšenice pro změknutí asi 2 hodiny ve studené vodě. Po vložení do vařící osolené vody byly brzy znovu ve varu. Po uvaření nebyly téměř slané chuti - voda z namočení byla v buněčné struktuře mouky bez soli a při vaření už nebyla sůl vody vstřebaná do špaget vůbec. Postačí namočení špaget na půl hodiny, aby po uvaření byly i slané chutí. Takže kombinace namočení a postupu vaření zásadně ovlivňuje výsledek.
Odpovědět