Jak jíst nashi
-
Jak vybrat nashi
Nashi můžeme pořídit čerstvé, ale i různě konzervované, případně sušené. Čerstvé a kvalitní nashi vypadá jako české jablko smíchané s hruškou. Tvar je jablečný, barva a charakter slupky jsou spíše hruškové. Ovoce má nažloutlou barvu.
Nashi nesmí mít hnědé fleky, které jsou následkem přílišného otlačení při sklizni nebo přepravě. Sklizeň je většinou ruční a musí probíhat velmi opatrně. I proto se plod dává do speciálního pěnového obalu, který chrání každý jeden kousek zvlášť.
Proto až budete vybírat mezi čerstvými plody, zacházejte s nimi opatrně. A prohlédněte si je, zda jsou pěkně žluté, nikoliv s hnědými stopami po přílišném tlaku. Nashi je velmi odolné proti plísním a hnilobám, proto jiné poškození než tlakem u něj najdeme málokdy. I tento fakt z něj dělá perspektivní plodinu budoucnosti.
Až budete nashi prohlížet, není nutné jej vyndávat z obalu . Většinou je v pěnové síťce, takže jeho skutečný stav dobře uvidíte i přes tuto síťku. Pokud bude pěnový obal celistvý, bude nutné si nashi mírně povytáhnout. Ale poškození tohoto ovoce se objeví opravdu málokdy, takže většinou nehrozí, že byste kupovali „zajíce (nashi) v pytli“.
U konzervovaných nashi celkem není nad čím váhat. Nejlepší jsou kompoty, tedy nashi zavařené ve vodě s přídavkem cukru. Vynikající jsou i džemy nebo jiné dobroty s použitím nashi jako základní suroviny.
Ovoce nashi je velmi šťavnaté, sladké, ale přesto svěží. Je poměrně křupavé. A velkou devizou je i nízká energetická vydatnost. Obsah vlákniny je poměrně vysoký, s obsahem vitaminů to moc velká hitparáda není. I přes to dokáže tělu v mnoha věcech pomoci – podporuje trávení, pomáhá odbourávat účinky alkoholu, dokonce zmírňuje kašel. A malé pozor pro lidi s citlivějšími ledvinami – nashi a má diuretické účinky (jako ostatně většina šťavnatého ovoce).
-
Jak připravit nashi
Nashi je nejlepší syrové, podobně jako česká jablka nebo hrušky. Ale zacházet s ním můžete právě jako s českou obdobou tohoto ovoce, tedy vařit, péct, dusit, nakládat, mrazit atp. Slupku lze konzumovat, ale můžete ji samozřejmě i oloupat.
Stejně jako naše jablka či hrušky umí i nashi rychle zhnědnout, když jej rozkrájíte, dokonce snad ještě rychleji. A tak se doporučuje jej zakápnout citronovou šťávou, až jej budete chtít nechat stát v rozkrájeném stavu nebo jej budete přidávat do jakéhokoliv salátu.
Jinak s nashi opravdu zacházejte jako s jablkem nebo hruškou. Tedy použijte své oblíbené recepty, ale místo jablka a hrušky dejte nashi. Nebo můžete nashi třeba jen přimíchat k jablkům či hruškám, které se chystáte zpracovat na koláč nebo na kompot, do ovocné omáčky a podobně.
Nashi si můžete dokonce připravit komplet celé doma – tedy si ho i vypěstovat. Postup je podobný jako u jabloní, jen tu není takové riziko napadení stromů a ovoce houbami. Strom odolá teplotám až -25 stupňů a také ho neohrožují pozdní jarní mrazíky.
Na podzim jsou listy nashi tmavě červené až hnědé, což krásně ozdobí zahradu. Plody v českých podmínkách dorostou do hmotnosti okolo 200 g. Stromy vytvoří během několika let zajímavé protáhlé, vejčité koruny.
Když budete chtít nashi pěstovat, je vhodné pořídit sazenice v zahradnictví. V českých zahradnictvích totiž dostanete stromky, které jsou vyšlechtěny do našich zeměpisných podmínek. To znamená, že se jim tu bude dařit lépe než případné rostlině vypěstované ze semene.
-
Jak jíst nashi
Nashi můžete jíst stejně, jako jste zvyklí u jablek nebo hrušek, a to včetně veškerého tepelného zpracování. Jen dužnina dokáže o něco rychleji, než je tomu u jablek a hrušek, po rozkrojení hnědnout. Při manipulaci s nashi tedy častěji využijete citronovou šťávu (při zpracovávání většího množství nashi najednou).
Zatím žádné komentáře