Jak jíst ramen
-
Jak vybrat ramen
Ramen je vhodné koupit ve specializované restauraci nebo v bistru, kde přesně vědí, jak na jeho přípravu. Ramen se nejčastěji nabízí ve čtyřech podobách. Shoyu ramen je vývar a maso se sójovou omáčkou. Shio ramen je se solí, tedy čistý vývar. Curry ramen je samozřejmě s přídavkem kari koření. A nejmladší varianta je tzv. Miso ramen, kdy se do polévky přidá pasta miso, dále máslo, kukuřice, pórek, sezam, bambusové výhonky a česnek.
Anebo si kupte jen maso a další ingredience a ramen si připravte doma. Není to složité, spíše náročné na čas. I když, během přípravy vývaru se můžete věnovat jiné práci.
Maso vhodné pro ramen je maso vepřové. Někteří doporučují i kuřecí, ale kuře samozřejmě polévce mnoho chuti nedodá. Proto pokud chcete drůbeží vývar, sáhněte raději po slepici. V případě vepřového vyberte kvalitní maso nebo rovnou žebra, která jsou na polévku přímo určena. V ramenu můžete nechat maso z vývaru nebo naopak připravit maso nové. A je jedno, zda mleté nebo v celku.
-
Jak připravit ramen
Poměrně snadno. Stačí začít silným vývarem, kdy budete na ramen určené maso (viz předchozí boxík) alespoň dvě hodiny vařit. V případě slepice raději pět hodin, pomalu a bez velkého klokotání varem. V době, kdy se bude připravovat vývar, si nachystáme ostatní složky ramenu.
Potřebovat budeme asijské nudle ramen, vařené oloupané vejce, bambusové výhonky, pórek, sezam, sójovou omáčku a případně další ingredience podle vaší chuti a preferencí. Důležité je, aby výsledek byl horký, silně ochucený, vydatný a hlavně záhřevný.
Pokud ve vývaru ponecháte původní maso, tak jej jen nakrájejte na jednotlivé porce. Jestliže připravujete maso mleté, budete jej do vývaru přikládat až poté, co jste jej nalili do misky a přidali nudle. Maso má být položeno nahoře, nad ním už jsou jen výhonky, sezam, případně cibule a česnek, pórek.
-
Jak jíst ramen
Způsobů, jak jíst ramen, je několik. Japonci kombinují tři postupy: hůlkami, lžící, ale také vývar pijí přímo z misky. I proto servírují ramen do misek, nikoliv na hluboké talíře, jak je u nás pro polévku zvykem.
Hůlkami si podávejte pevné ingredience, tedy nudle, vejce, maso. V japonské kultuře je běžné, že se do hůlek chytí celý plátek masa a prostě si ukousnou. Na škodu není ani srkání. Ale pozor – lokty vždy držte u těla!
Tekutou část pokrmu pak vypijte nebo vyberte lžící. Při jídle postupujte tak, že si do úst budete vkládat na střídačku všechny ingredience, v ustáleném postupu. Jaký zvolíte, to je čistě na vás. Důležité je pravidelné střídání.
Zatím žádné komentáře