Jak jíst tatarák
-
Jak vybrat maso nebo zeleninu na tatarák
Hovězí tatarák
Pokud chceme dělat tatarák, můžeme jej připravit klasicky z hovězího masa. To je totiž bezpečně konzumovatelné i v syrovém stavu (na rozdíl od vepře, drůbeže, skopového masa nebo králíka, kteří mohou trpět na parazity nebo nebezpečné bakterie). I tak ale těhotným a kojícím ženám nebo příliš malým dětem nelze tatarák ze syrového hovězího masa doporučit.
Pro nás ostatní je důležité vědět, že hovězí tatarák je výborný pouze z jemného hovězího masa. To znamená svíčková, případně hovězí ořech, což je část kýty. Maso na tatarák patří k nejdražším z hovězích mas, ale také je nekvalitnější. Kupujeme dobře vyzrálé hovězí maso, které prošlo veterinární kontrolou a prodává se tedy u ověřeného prodejce, nejlépe farmářské řeznictví nebo přímo u chovatele.
Losos nebo tuňák
V případě rybího tataráku vybíráme čerstvé rybí filety. Pokud možno co nejméně tučné. Lososa můžeme koupit i s kůží, tu při přípravě masa sundáme. Mražené ryby pro přípravu tataráku nepoužíváme.
Zelenina
Zeleninové tataráky mají mnoho podob a obměn. Použít můžete například avokádo, papriku a sušená rajčata. Obměnit můžete tatarák bramborami, které použijete místo avokáda. Dále je vynikající tatarák z pečeného lilku nebo z pečené červené řepy. Možností je opravdu mnoho, včetně využití luštěnin a přípravy tataráku na způsob hummusu (ale v takové jemnosti).
-
Jak připravit tatarák
Tatarák připravujeme vždy stejně, ať se jedná o masový, rybí nebo zeleninový počin. Důležité je rozmělnit základní složku. Můžeme mělnit škrábáním špičkou nože, což jde dobře u ryb nebo pečené zeleniny, kde se vyplatí i vidlička. Hovězí maso lze naškrábat také, ale pokud připravujete tatarák pro více osob, asi byste na tom nechali ruce. Je lépe využít mlýnek s hrubším rastrem nebo sekáček na zeleninu, který si s hovězím masem na tatarák dokonale poradí.
Jakmile máme připraven základ tataráku, pak už jen přimícháváme další suroviny a koření. Vždy jde o preference chutí, ale neobejdeme se zpravidla bez soli a pepře, zpracovaných rajčat, kapar, česneku, cibule, oleje, worcesteru.
-
Jak jíst tatarák
Tatarák, ať je připraven z čehokoliv, nejlépe chutná na opečené topince. A to buď klasické české, tedy chlebovém plátku opečeném na oleji, nebo na francouzské, čili na sucho opečeném plátku bagety či toustového chleba. České topinky se většinou před konzumací potřou česnekem.
Tatarák můžeme podávat se syrovým slepičím nebo křepelčím žloutkem – v tomto případě servírujeme tatarák jako kopeček s prohlubní. A do ní dáme žloutek. Ten se před konzumací vmíchá do tataráku. Vynikající je žloutek jak h hovězímu masu, tak k rybě nebo k vegetariánské variantě. Vegani mohou použít pastu ze semínek nebo třeba kaši připravenou z luštěninové mouky.
Veganské tatarky jsou vynikající mimo jiné dozdobené koprem nebo sekanou petrželkou, případně jarní cibulkou. Při podávání tataráku přidáme vedle topinek i lehký salát, například ledový s rajčaty a paprikou. A pokud trváte na raw variantě, přidejte k avokádovému tataráku sušené placky ze semínek, které v raw světě běžně nahrazují pečivo.
Zatím žádné komentáře