Jak jíst tofu
-
Jak vybrat tofu
Tofu si můžeme pořídit jak ve specializovaných prodejnách se zdravou nebo sportovní výživou, tak i v běžných super a hyper marketech, kde se stalo součástí běžné nabídky. Tofu je k dostání v několika variantách, které se od sebe liší chutí, tedy i následným využitím. A tofu je baleno v nálevu, které se pro vaření může, ale nemusí použít.
A jak je to s těmi variantami tofu? Můžete jej koupit:
- neochucené – má nejširší možnosti využití, protože se dá pohodlně upravit i na sladko
- solené – většinou se tofu solené mořskou solí, využít jej pak můžete k přípravě slaných pokrmů
- uzené – opět přednostně pro slané pokrmy, s pikantní chutí a aromatem kouře
- ochucené – většinou solí a k tomu bylinky, česnek, cibule, pažitka, paprika – možností a variant je mnoho
Tofu dobře přejímá chuť pokrmu, do kterého jej použijete. Takže variabilita použití zejména neochucených nebo jen solených tofu je ohromná. Ale pozor, tofu neslouží k přímé konzumaci, vždy jej požijte jako součást jiného pokrmu.
-
Jak připravit tofu
Tofu je bohaté na bílkoviny, přitom ale není příliš energeticky vydatné. Klasický mléčný sýr dodá trojnásobek kilojoulů ve srovnání se stejně těžkým kouskem tofu. Navíc tofu neobsahuje laktózu, takže vašemu tělu i dost odlehčí při trávení. Pálení žáhy z něj rozhodně nehrozí. Dalším pozitivem je minimum cholesterolu, které do sebe s touto pochoutkou vpravíte.
Naopak bohaté je tofu na železo a vitamíny B, vápník a hořčík. Tofu můžete jíst jak syrové, tak tepelně upravené. Tepelná úprava se nabízí jakákoliv, včetně grilování. Z tofu můžete vyrobit i majonézy, dezerty, krémy, omáčky, prostě vše, co se běžně připravuje z tvarohu a sýra.
Pokud chceme tofu vařit, dusit, péci, smažit, grilovat nebo upravovat metodou sous vide, postupujeme stejně, jako jsme zvyklí u sýra, tvrdého tvarohu nebo i masa. Tofu lze předem na několik hodin naložit do koření, díky čemuž nasaje přesně tu chuť a vůni, kterou chcete.
Pokud chcete mít z tofu pomazánku, poduste jej na cibulce, rozmixujte a nechte vychladnout. Vynikající krémy jsou z tofu, ke kterému přidáte ovoce a ovocnou šťávu a rozmixujete. Použití tofu a způsoby jeho přípravy jsou velmi variabilní. Fantazii se meze nekladou, experimentování s tofu vás jistě bude bavit.
-
Jak jíst tofu
Tofu jíme stejně jako sýr, tvaroh nebo maso. Tedy teplé, studené, bez předchozí tepelné úpravy anebo až po ní. Z tofu můžeme vyrobit dokonalou pomazánku a natřít ji na chléb. Vynikající dezert z tofu můžeme podávat ke kávě či čaji. Grilované tofu je úžasné s dipem a se sušenými plackami ze semen.
Tofu můžeme použít do teplých pokrmů místo masa, kdy z něj připravíme směs na těstoviny, rizoto, omáčku k bulguru, doplněk do zeleninového salátu, posyp na pizzu a mnoho dalších dobrot, které běžně připravujete z masa, sýra nebo tvarohu.
Jestliže budete servírovat tofu jen vařené neb dušené, které bude hlavním chodem, vždy si k němi připravte i omáčku výrazné chuti, která jej dokáže dokonale dochutit. Perfektně k tomuto účelu poslouží rybí omáčka určená k přípravě zálivek (nikoliv ta na vaření).
Přidáte k ní chilli, vodu, pažitku a citronovou šťávu, což je základní recept, který dokonale vyladí tofu do vynikající lahůdky (tofu samo o sobě není příliš chuťově výrazné, přece jen je to sója). K základní omáčce lze dodat česnek, cibulku nebo i cukr. Do omáčky tofu namáčejte. Nebo s ní tofu přelijte.
Zatím žádné komentáře