Jak naklíčit amarant
-
Jak naklíčit amarant
Amarant je převážně zdrojem železa, a to velmi bohatým. Je to znát i z jeho chuti a vůně, která se dost podobá červené řepě. I semínka amarantu jdou naklíčit. Ale v nakličovacích miskách to nezkoušejte. Jsou totiž tak drobná, že protečou otvory určenými pro odtok vody.
Amarant zbývá nakličovat na buničité vatě, ovšem zde sklidíme jen zelené výhonky. Pokud amarant dáme na tác a překryjeme mokrou utěrkou, většina nám zůstane zase na utěrce. Zbývá proto klíčení sice v nakličovacích miskách, ale tak, že amarant proplachujeme na jemnějším sítku. Po propláchnutí opět vrátíme do nakličovacích misek, kde bude mít ideální mikroklima k lepšímu klíčení.
Amarant má poměrně vysoký obsah mastných kyselin (především v klíčku), spoustu vápníku (až 2 × více než kravské mléko, ale zase ten rostlinný vápník je hůře stravitelný), spoustu železa, draslíku, fosforu a vitaminů A a C. Téměř 20 % semínka amarantu tvoří bílkoviny, z toho i ty, které usnadňují vstřebávání vápníků do těla.
Amarant má ještě i velkou schopnost regenerovat naše svaly. I proto jej konzumují zejména sportovci a je doporučován všem lidem s vyšší fyzickou zátěží. Díky amarantu má pak tělo dostatek energie i stavebního materiálu.
Zatím žádné komentáře