Jak naklíčit červenou řepu
-
Jak naklíčit červenou řepu
Naklíčená červená řepa má jemně zemitou příchuť, trochu je podobná chuti zralé bulvy červené řepy. Příjemná bude tedy hlavně těm lidem, kterým červená řepa opravdu chutná. Ale pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, zkuste to přes klíčky. Jsou jemnější a mohou vás příjemně překvapit.
Klíčky mají velké množství vitamínu A, B a C. Obsahují také minerály, kterými je zejména vápník, draslík, železo, hořčík, měď, mangan. Ale jsou tu i stopová množství vzácných prvků, cesia a kobaltu. Kobalt se podílí na krvetvorbě, a proto zejména chudokrevní lidé mohou svůj stav pomocí řepy, ale hlavně jejích klíčků, významně zlepšit svůj stav.
Semínka červené řepy můžeme před klíčením dát na jedno odpoledne do lednice. Tím jim zajistíme tepelný šok, který povzbudí jejich klíčení. Ale nutné to není. Semínka pak namočíme v misce s vodou, alespoň na 12 hodin. A posléze je dáme naklíčit na buničitou vatu, sklízet totiž budeme jen ostříhané klíčky, respektive výhonky.
Řepa klíčí poměrně dlouho, většinou je to minimálně týden. Ale čas čekání na ni se vyplatí. Jestliže vám výhonky nakonec opravdu chutnat nebudou, přidejte je třeba do nějaké chuťově výraznější pomazánky.
Zatím žádné komentáře