Jak naklíčit česnek
-
Jak naklíčit česnek
Česnek tradičně používáme coby antibakteriální zeleninu, která má opravdu velké účinky. A nemusíme se spoléhat jen na cibule samotné. I česnek lze nechat naklíčit. Stačí ho zasadit do substrátu, zalévat a pár dní si počkat na čerstvé zelené výhonky.
Ty jsou také plné vitamínů a antibakteriálních látek. A navíc překypují životem. Můžete konzumovat celý naklíčený stroužek anebo právě jen ony výhonky. Slouží zejména jako prevence před cévní mozkovou příhodou a tvorbou trombózy.
Česneku se přisuzují i další účinky, mezi nimiž najdete například bránění vzniku maligních buněk a čistí tělo od karcinogenů. Předčasné stárnutí buněk je dalším projevem, který umí česnek přibrzdit. Zelené výhonky stačí nakrájet najemno, vyhněte se jejich tepelné úpravě.
Naklíčené zelené výhonky česneku musejí mít plnou barvu a říznou chuť. Nesmějí být vybledlé nebo dokonce začernávající. To by se mohlo stát, pokud byste česnek, který necháváte naklíčit v substrátu, příliš zalévali. Česnek všeobecně nemá rád velké a hlavně dlouhodobé zamokření.
Česnek dokáže naklíčit i sám, bez substrátu. V tomto případě ale musí brát jen ze svých zásob a zbytečně se tím ochudíte o další užitečné látky. Když je česnek v substrátu, pustí kořínky a celá hlava česneku se jimi dokáže dostatečně vyživit a nechat narůst kvalitní zelené výhonky.
Zatím žádné komentáře