Jak naklíčit chia semínka
-
Jak naklíčit chia semínka
Chia semínka nejsou jen módním výstřelkem poslední doby, ale opravdu bohatým zdrojem pro nás prospěšných látek. Jen pozor na jejich kvalitu, některá k nám dovážená jsou plná chemie. Správným způsobem pěstovaná chia semínka jsou pro nás zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a dalších výživných látek.
Když chia semínka necháte naklíčit do délky asi jednoho centimetru, budou jejich nutriční charakteristiky ještě lepší. Chia semínka při klíčení, respektive hned po namočení, vytvoří slizový obal, který komplikuje jejich klíčení v nakličovacích miskách. Proto je lepší je nechat nakličovat na vatě, buničité vatě či jiné podložce, která si se slizem poradí.
Nasákavá podložka tak nedovolí, aby semínka pod vrstvou slizu zahnívala (což se ale při klíčení v nakličovacích miskách může stát velmi snadno). Semínka vysejte na tácek, na kterém máte již důkladně namočenou buničitou vatu nebo vatu, případně kuchyňskou papírovou utěrku. Takto vysetá semínka vlhčete alespoň dvakrát denně střičkou.
Chia semínka jsou teplomilná, a tak musejí klíčit v blízkosti tepla. Vyhovují jim teploty okolo 25 stupňů. A rozhodně je před setím nenamáčejte! To platí pro všechna semínka, která po namočení tvoří sliz (gelový povlak). Jakmile výhonky dorostou velikosti 1 – 2 cm, skliďte je. V lednici vydrží i více než týden.
Po naklíčení se v semínkách navýší množství minerálů a vitamínů, enzymů samozřejmě také. Jmenujme například vápník, sodík, zinek, fosfor, mangan, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, dále vitamin C a vitamin B. Chia semínka okáží zajistit velkou míru detoxikace těla, zneškodnit velké množství volných radikálů. Mimo jiné pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru, podporují i zdraví zubů.
Zatím žádné komentáře