Jak naklíčit dýni
-
Jak naklíčit dýni
Naklíčená dýně ve skutečnosti nemá mít klíček. Jakmile je již narostený, je naklíčené semínko již hořké. Jak tomu zabránit? Semínka namočte na 12 hodin, a co nejdříve – do druhé dne je snězte.
Rod tykev pochází z amerického kontinentu. Ještě dnes je tykev považována za známku plodnosti a zdraví. Už to je jasnou známkou obsahu živin v semínkách tykví. Ke klíčení používejte tykev olejnou bez slupek. Koupíte ji ve zdravé výživě, ale mnohdy už i v běžných marketech.
Opakujeme, že semena nemají klíčit déle než 2 dny, aby nezhořkla. Semínka tykví lze konzumovat syrová. Semínkům můžete přibrzdit růst, aby nezhořkla – uložte je do lednice zcela dolů, do teploty okolo 2 stupňů Celsia. Tím prodloužíte použitelnost semínka o ještě jeden den.
Jak postupovat? Semínka přeberte, propláchněte a namočte na celou noc. Pak je přemístěte na tác nebo do nakličovací misky, můžete i do sklenice. Na táce je překryjte mokrým plátýnkem. Jakmile jsou semínka napučená, hned je skliďte a dejte do lednice, co nejdříve zkonzumujte.
Co semena tykví obsahují? Jsou to zejména bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, B, E, fosfor, hořčík, zinek, železo a spousty enzymů. Hlavně zinek je látkou, kterou můžeme pomocí tykví významně doplnit. S čím mohou semínka tykve pomoci? Se snožováním hladiny cholesterolu, se stavbou tkání, s onemocněním prostaty, při nemocech žaludku a střev, povzbuzují krevní oběh. Také regenerují pokožku a podporují její pružnost, napomáhají růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživují nehtové lůžko.
Zatím žádné komentáře